Čuvaj Bližnjeg Svog [Sabac / SRB]

Biografija

ČBS je osnovan 1985. u Šapcu, godine u vreme kad su članovi benda završavali osnovnu školu. U peroidu 1985 – 1989 bend je imao mnogo nastupa po klubovima, gitarijadama, lokalnim žurkama. U maju 1989. snimaju tri pesme u profesionalnom studiju. U avgustu iste godine sviraju na tada veoma popularnoj gitarijadi u Zaječaru i prolaze veoma dobro kod publike, ali i kod kritike. Nakon gitarijade bend odlazi u JNA.

Od 1991. bend radi kao trio. Osnova benda je ista: bas – Dejan Perić, bubnjevi – Zoran Jovanović, gitara i vokal – Jovan Stanković koji je ujedno bio i kompletni autor pesama ČBS-a. 1992. godine pripremaju prvi album koji i snimaju samostalno na 4 kanala marta 1993. u iznajmljenoj kući u gradu. Album ” Vodi me na svetlo ” izlazi oktobra iste godine za beogradsku kuću ITV Melomarket (kasnije ITMM). Snimaju spot za naslovnu pesmu, a promocije albuma su održane u Šapcu, Beogradu i Novom Sadu. Zanimljivo je da je bend u periodu avgust 1993 – mart 1994, svake večeti svirao u klubu Staklenac u Šapcu i time možda postavio rekord u ’90-tim godinama na ovim prostorima.

Proleća 1994. u studiju u Košutnjaku snimaju singl Miris jeba i Sitna melodija koji se pojavljuju na cd kompilaciji ITV Melomarketa uz bendove koji su snimali za njih (Babe, Bjesovi, Istok Iza..)

1995. bend nastavlja sa mnogo nastupa, posebno na CG primorju gde su tog leta održali 40 koncerata. U Novom Sadu, u studiju Matrix, snimaju album ”Ponovo igranka”, na kojem im gostuje Žika Milenković (Babe, Bajaga i instruktori), i Pećinko i Pop iz Atheist Repa. Snimaju spot za pesmu Ponovo igranka i pesmu Budi dobra. Sledeću godinu bend provodi svirajući po Srbiji, od Ade do Prokuplja. Promocija albuma Ponovo igranka desava se marta 1996. u Šapcu i Beogradu, a izdavač je Good Taste.

Sledećih godina Čuvaj Bližnjeg Svog sviraju mnogo, ali manje po Beogradu, više po provincijama gde se još slušao siroviji R’n’r. Pred bombardovanje 1999. snimaju singlove Heroj, i Lud u sopstvenom studiju.

Od 2000. godine ČBS je aktivan samo po svirkama na motobike skupovima, organizovanim klupskim dogadjajima.

ČBS godišnje održi oko 40 koncerata, pravih rokerskih događaja, a publika je sve mlađa i mlađa..

ČBS čine:

Aca Savic [bass]
Rade Savic [bubnjevi]
Jovan Stankovic [vokal & gitara]

Diskografija:

Vodi me na svetlo [ITTM / 1993]
Ponovo igranka [Good Taste / 1995]

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +2 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Čuvaj Bližnjeg Svog [Sabac / SRB], 50% based on 4 ratings

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

6 Responses

 1. mickonja says:

  ako neko ima pesmu PONOVO IGRANKA neka ostavi link… imao sam album na kaseti… ali ko zna gde je to sad…

 2. nemanja says:

  1993 godine sam dobio ime na jednoj svirci benda CBS u Sapcu u Staklencu.Od 3 imena ( Strahinja, Milos ili Nemanja), publika je odobrala ovo trece :) …..Naravno, nisam ih slusao uzivo, ali sam skoro cuo neku pesmu ….Ponovo igranka….eto, mozda bi bilo lepo da je skinemo preko pljuge :)

 3. Trazio sam video snimke..al jos nista nisam nasao, stim da znam da su snimili video..moguce da mi oni posalju stim da sam im javio na email..

 4. tanja says:

  Svojevremeno sam slusala CBS na moru, svako vece skoro 20 dana…..i uzivala :)

 5. WishYouWereHere says:

  Ajme. CBS. Imala sam prilike biti na njihovim svirkama u Sapcu neke davne 96-e cini mi se. Hehh, Sjajno! Hvala na podsjecanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *