Obljetnica 30 godina umjetničkog rada Zorana Predina

Obljetnica 30 godina umjetničkog rada Zorana Predina, Koncertna Dvorana “Vatroslav Lisinski”, Zagreb, 23. marta 2009. godine

Sinoćnjim koncertom u punoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski ” poznati slovenski kantautor Zoran Predin je obilježio 30 godina umjetničkog rada. Važno je reći da je Zoran Predin na pozornici Lisinskoga nastupio uz pratnju svoje grupe Gipsy Swing Orchestra. Osim trideset godina umjetničkog rada Predin je ovim koncertom promovirao svoj drugi album na hrvatskom jeziku pod naslovom “Inventura”.

Karakteristika ovog promotivnog koncerta je ta što je Predin 90 % svog repertoara otpjevao na hrvatskom, i tako su njegove pjesme izgubile na poetičnosti i izvornosti koju imaju u originalu. Dok je to možda i shvatljivo za pjesme s novog albuma “Inventura” koji je cijeli na hrvatskom, to je svakako upitno u pjevanju vlastitih pjesama sa solo albuma ili starih hitova “Lačnog Franza”, čiji je vođa i tekstopisac bio.

Atmosfera na samom koncertu bila je komorna, a publiku nisu uspjele podići ni duhovite Predinove najave pjesama. Dolazilo je do apsurdnih situacija da Zoran Predin pjeva svoje pjesme u hrvatskom prepjevu, a zagrebačka publika otpjeva iste te pjesme u slovenskom orginalu!!! Nije pomoglo ni to što je Predin izveo pjesme: Pražen Krompir, Zarjavele Trobente, Praslovan, i Mentol Bombon na slovenskom, budući je publiku poseno iritiralo Predinovo dodvoravanje publici pri izvedbi legendarne pjesme Lačnog Franza Čakaj me, koja je u prepjevu Arsena Dedića, velikog prijatelja Zorana Predina postala Čekaj me. Publika je njega i njegovu prateću grupu zvala na bis u nadi da će konačno otpjevati nešto na slovenskom, ali Predin je lošim prepjevom svoje pjesme Ko ti pride koja je postala Kad ti dođe uspio uništiti tu prekrasnu baladu.

zoran-predin-recenzija-01

Važno je reći da su Zoran Predin i njegova grupa imali goste na koncertu. To je bila legendarna sarajevska grupa Teška Industrija, koja je nastupila bez svoga pjevača Seida Memića – Vajte. Vajtu, koji je napustio grupu prije nekoliko mieseci je zamjenila Marta Kuliš, djevojka izrazito snažnog vokala. U duetu s njom je Predin otpjevao pjesmu “Vučko” koja je posvećena 25 – toj godišnjici ZOI u Sarajevu. Duet Zorana Predina i Teške Industrije će se nalaziti na novom albumu Teške Industrije.

Jedina pozitivna stvar na ovom koncertu bila je prateća grupa Zorana Predina Gipsy Swing Orchestra koja je perfektno svirački odradila koncert odlično svirajući Predinove pjesme u Jazz – Swing aranžmanu. No, ni ona nije uspjela razbuditi uspavalu zagrebačku publiku. Izgleda da je doba Predinovog Dihanja za ovratnik definitivno prošlo, on se u svojoj karijeri okrenuo prevođenju svojih pjesama prvenstveno za hrvatsko tržište. No, pitanje je koliko je to dobro, i je li to pravi glazbeni put?

Autor: Zelimir Lah-Povijest

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA 0 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *