Van Gogh [Beograd]

Biografija

Grupa je osnovana januara 1986. godine u postavi: gitarista Zvonimir Đukić Đule XE “Đukić, Zvonko Đule”  (rođen 9. jula 1963. godine u Vrnjačkoj Banji), bubnjar Srboljub Radivojević XE “Radivojević, Srboljub” , klavijaturista Đorđe Petrović XE “Petrović, Đorđe”  (ex Zajedno), pevač Goran Milisavljević XE “Milisavljević, Goran”  i basista Predrag Popović XE “Popović, Predrag”  (ex Rock Ekspres). Pre toga je Đukić imao srednjoškolski sastav Haos, a u to vreme njegov brat Ljubomir Đukić XE “Đukić, Ljubomir”  svirao je klavijature u Električnom orgazmu. 

Februara 1986. godine su objavili promo singl sa pesmom “Tragovi prošlosti”, a maja iste godine su na Omladinskom festivalu u Subotici osvojili drugu nagradu publike i treću žirija. Za debi album, objavljen krajem 1986. godine, muziku je napisao Đukić, tekstove Milisavljević, a produkcijom se bavio Đorđe Petrović. Pored osveženih verzija pesama “Tragovi prošlosti”, “Tvoj smeh” i “Menjam se”, sa kojima su nastupali na Subotici, sve ostale su bile nove i izdvojile su se “Kako zove se”, “Noćno nebo”, “Znam”. Oštrijom svirkom ponudili su pevljive kompozicije zasnovane na rock tradiciji.

van-gogh-enciklopedija-article-04

Posle serije koncerata su prestali sa radom i tokom te pauze Đukić je nastupao sa sastavima Fit (učestvovao je na snimanju njihove debi ploče), EKV (album “Samo par godina za nas”) i u grupi Nikole Čuturila.

Aktivnost su obnovili 1990. godine objavljivanjem promo singla sa pesmom “Gubiš me” i albumom “Svet je moj” koji je izašao godinu dana kasnije. Đukić je tada prvi put preuzeo i ulogu pevača. Ploču su snimili Srba Radivojević, Aleksandar Barać XE “Barać, Aleksandar”  (bas), Vladan Cvetković XE “Cvetković, Vladan”  (bubnjevi) i Vlada Barjaktarević XE “Barjaktarević, Vlada”  (klavijature, produkcija).

van-gogh-enciklopedija-article-02

Kao gosti su na snimanju bili Milan Mladenović XE “Mladenović, Milan” , Margita Stefanović XE “Stefanović, Margita” , Zoran Radomirović Švaba XE “Radomirović, Zoran Švaba”  i Tanja Jovićević XE “Jovićević, Tanja”. Autor muzike i većine tekstova opet je bio Đukić, a pesmama “Neko te ima”, “Gubiš me” i “Dibuk” nastavili su sa nešto kompleksnijom varijantom svog osnovnog zvuka.

Treći album “Strast” pripremili su kao trojka Đukić, Srba i Barać. Na snimanju su učestvovali Rambo Amadeus, Marija Mihajlović XE “Mihajlović, Marija” , Pera Džo i Fredi i Marko (New Age Band), a produkciju je radio Saša Habić. Pesmama “Aleluja”, “Nemoj biti lud” i “Basna” profilisali su gitaristički rock glavne struje. Godine 1995. objavili su kompilacijski CD na kome je petnaest pesama sa prethodna tri albuma i “Zemlja čuda” sa singla. 

van-gogh-enciklopedija-article-03

Ambicioznim diskom “Hodi” krenuli su 1996. godine u novom pravcu nudeći žanrovski raznovrsnije pesme praćene efektnim video spotovima. Muziku je komponovao Đukić, deo materijala uradio je sa članovima grupe, pesmu “Polje snova” napisao je Saša Dragić XE “Dragić, Saša” , a deo tekstova je urađen po motivima pesnika Momčila Nastasijevića. Produkciju je opet radio Saša Habić, a sa ploče su se izdvojile “Delfin”, “Hodi”, “Kiselina”, “Apsolutno ne” i “Klatno”. Kao bonus su na disku koncertni snimak pesme “Luna” i instrumental “Vertigo”. Na disku “Moja generacija” (PGP RTS 1996.) Kornelija Kovača objavljena je njihova obrada pesme “Jagode i maline” iz repertoara Korni grupe.

Koncertni CD “No Comment” snimljen na njihovim nastupima 23. i 24. januara 1997. godine u beogradskom SKC-u doneo je izbor pesama iz čitave karijere sa naglaskom na novijim pločama. Materijal je producirao Vlada Negovanović XE “Negovanović, Vlada” , a u okviru te turneje su odsvirali sto petnaest koncerata u Jugoslaviji i Makedoniji.

van-gogh-enciklopedija-article-07

Polovinom 1998. godine objavili su mini CD sa dve akustične verzije pesme “Polje snova”. Jedan miks pesme dobio je naziv na francuskom “Qu’hier que demain” (“Kako juče, tako možda i sutra”). Na snimcima su gostovali pevačica Marija Mihajlović i Đuka Vizantija (udaraljke). U okviru “Yu music Internet Awords” za 1998. godinu za koju je glasalo preko dvadeset hiljada korisnika Interneta, Van Gogh su proglašeni najboljom jugoslovenskom rock grupom, a živa verzija “Neko te ima” ponela je epitet rock pesme godine.

Sa novim basistom iz Pančeva Dušanom Bogovićem XE “Bogović, Dušan”  (ex Hush, Vasil Hadžimanov band) snimili su CD “Opasan ples” u produkciji Saše Habića koji je svirao klavijature i udaraljke. Đukić je pevao, svirao gitaru, mandolinu i bas, na snimanju su gostovali basisti Nenad Stefanović XE “Stefanović, Nenad” i Rin Nemurjan (Ryan Nemuryn) iz Kameruna. Pesme su komponovali Đukić, Srba i Saša Habić. U pesmi “Pleme” upotrebili su citat iz pesme “Sunshine day” sastava Osibisa, a tekst je urađen po motivima poezije Desanke Maksimović XE “Maksimović, Desanka” . U pesmi “Demagogija” je refren iz hita “Pop music” grupe M, dok je “Zauvek” naslonjena na melos sa Zelenortskih ostrva. Novi materijal objavljen je u formatu diska i kasete, a odštampan je i vinil u tiražu od pet stotina primeraka. Paralelno sa objavljivanjem ploče izdat je poseban CD na kome je za radijske potrebe novinar Petar Popović XE “Popović, Petar”  uradio intervju sa Đukićem.

van-gogh-enciklopedija-article-08

Koncertni CD “Happy New Ear” snimljen je na nastupu u novobeogradskoj Hali sportova 24. decembra 1999. godine. Taj CD, obogaćen multimedijalnim sadržajem je producirao Vladimir Negovanović. Njihov novi basista je 2000. godine postao Dragan Ivanović XE “Ivanović, Dragan”  iz Kotora. CD “DrUnder” je producirao Saša Habić, muziku su uradili članovi grupe, tekstove Đukić, u pesmi “Tanka nit” citiran je refren hita “Gloria” Van Morrisona, dok je za tekst pesme “Mia Donna” inspiracija pronađena u prozi Ive Andrića.

Početkom 2003. godine u grupu je došao Dejan Ilić (bas) XE “Ilić, Dejan”  i sa njim su snimili disk »Kolo«. Produkciju novih pesama uradili su Vojislav Aralica XE “Aralica, Vojislav”  i Vladimir Negovanović. Autori su Đukić i Radovanović, a tekst za »Kolo – ludo luda« urađen je po motivima pesme Vuka St. Karadžića. DVD izdanje »Beogradska Arena Live« sadrži snimak koncerta koji su u tom prestižnom prostoru održali 19. maja 2007. godine. Na nastupu im se pridružio gitarista Branislav Gluvakov, a na izdanju su fotografije Branislava Rašića i dokumentarni film. 

van-gogh-enciklopedija-article-06

Prvi album je reizdat na disku “Van Gogh” (One Records 2001.), a bonus materijal čine pesme sa prvog singla. Na disku “Rani radovi” (One Records 2001.) reizdate su pesme sa ploče “Svet je moj” a bonus su koncertni snimci i nova pesma “Deja vu” urađena u maniru njihovog zvuka sa početka karijere. CD “Srećno Novo Uživo” (Hayat Production 2007. koncertni) je objavljen samo za teritoriju BiH. Novembra 2007. godine grupa je dobila nagradu “Best Act MTV Adria”. Na disku “Prerano za otrov, prekasno za lijek” (PGP RTS 2008.) sarajevske grupe Atentat, Zvonko Đukić je pevao u naslovnoj pesmi. U temi “Nacrtaj mi ljubav” gostovao je na disku “No pasaran” (2009.) sastava Emir and the Frozen Camels.

Diskografija:

Singlovi

“Tragovi prošlosti” / “Samo san” (PGP RTB 1986.)
“Tvoj smeh” / “Kako zove se” (PGP RTB 1987.)
“Gubiš me” / “Tvojim imenom” (PGP RTB 1990.)
“Zemlja čuda” / “Besnilo (Mega MA mix)” (PGP RTS 1994.)
“Qu’hier que demain” (Metropolis 1998. CD singl)

Albumi

“Van Gogh” (PGP RTB 1986.)
“Svet je moj” (PGP RTB 1991.)
“Strast” (PGP RTS 1993.)
“Tragovi prošlosti” (PGP RTS 1995. kompilacija)
“Hodi” (PGP RTS 1996.)
“No Comment” (Metropolis 1997. koncertni)
“Opasan ples” (Metropolis 1999.)
“Happy New Ear” (Metropolis 2001. koncertni)
“DrUnder” (Hi Fi Centar 2002.)
“Kolo” (PGP RTS 2006.)
“Beogradska Arena Live” (2007. DVD koncertni)

Video: Klatno

Sluzbeni web: http://www.musicvangogh.com

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +3 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Van Gogh [Beograd], 100% based on 3 ratings

You may also like...

8 Responses

 1. Letica says:

  Van Gogh je sjajna grupa, imaju najbolje pjesme, obožavam ih. Samo me jedno pitanje muči da li Đule ima svoju obitelj?

 2. Van Gogh the best!!

 3. tatjana says:

  volim ovu stvar KLATNO a volim i sve ostale djule je jedini covek koga sam videla prvi put na koncertu EKV grupe i odmah ga zavolela pratim njihov rad od svoje 18 godine a sada imam sve njihove cedeove i imam 43 godina

 4. Branka Lekic says:

  Upravo sam pogledala spot pjesme ,,Meni nije ni do cega,, Odlican je, a i odabir pjesme sa ovog albuma. Zao mi je sto ne mogu neke stvari da iznesem javno i nemam nacin (ustvari mozda i ne znam) da vam se javim nekim drugim putem. Znam samo jedno, a to je da izuzetno dobro razumijem ljude koji su isli ispred vremena u kome zive. A vi ste jedni od tih. I jos jedno cu vam reci, Romeo i Julija su nam ,,sjebali,, zivot, mozda bi bilo bolje da smo voljeli nesto drugo…

 5. Branka Lekic says:

  Sad vidjeh da ste izbacili moj komentar.Kakav blam (u dijelu vezanom za tehniku) eto sad znate da vas vole i one zene koje prilaze komjuteru, ali najcesce kad treba da obrisu prasinu…Nadam se da cete nekada doci i do Bara.Jes da nisam uticajna licnos, ali da jesam bili bi pozvani (i dobro placeni) svakog ljeta.No dobro, ipak sam srecna sto ne pripadam njima. Uf, ovaj komentar ode skroz drugim tokom,ali puna sam gorcine zbog ,,uticajnih,, ne zamjerite mi…
  I ako znam da znate…ovaj komentar je samo za vasu ekipu. Pozdrav i jedva cekam nove pjesme!
  I jos nesto,od skoro vas slogan ,,ako odustanes gubis sve,, stoji mi zakacen na frizideru, da mi daje energiju za dalje…

 6. Ines says:

  U zadnjoj recenici Biografije Djuleta i ekipe pise da je gost na albumu No Pasaran banda Emir and The Frozen Camels. Zelim samo dodati da svi oni koji vole Djuleta i Van Gogh moraju poslusati ovaj album jer je fenomenalan. A pjesma u kojoj gostuje Djule “Nacrtaj mi ljubav” je ultimativni hit! Fenomenalan.
  Ljudi, morate nabaviti album No Pasaran!
  Ja sam ga kupila u sred Beograda.
  Pozdrav!
  Ines

 7. branka lekic says:

  Van Gogh moze sada da snimi i pjesmu ,,ringe ringe raja” i da bude br.1 To je grupa koja ne umije da napravi nesto lose! A Djule je najharizmaticnija licnost u svijetu muzicara kod nas. Nosi nevjerovatnu energiju, koja zaista ledi krv u zilama. I jos nesto, ovo je moje prvo pisanje na komp. pa Vi vidite gdje sam kada je u pitanju tehnika kod mene a gdje je Van Gogh. Novi CD je naravno fenomenalan! Pozdrav iz toplog Bara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *