Potres 1991 [Smederevo / SRB]

Biografija

U kratkim crtama predstaviti ono što proživljavate svakodnevno već osamnaest godina, gotovo da vam je svaki detalj bitan i ma koliko vama interesantan, možda nije dovljno efektan da zaseni nečiji um. Da već toliko dugo traje ova saga, da se ni alchajmer ne može prisetiti samih početaka.

Normalno je da je srednjoškolski, neafirmisani bend devedesetih morao da se dovija i sem muke sa prstima, konfuzija i preplitanje u akordima, učenje kantaranja bubnjeva i dranje na suvo, morao je da kuburi sa gitarama koje su se uključivale direkt u 220V, pojačalima marke „Praviša“ i sličnim alpinističkim akcijama na brdima Smedereva. Normalno je da je volja da se pesme stave na nosač zvuka bila sve veća, te je u kratkim vremenskim skokovima snimljeno par demo snimaka koji su objedinjeni i izdati kao album „Život je lep“ za Predskazanje Tapes iz Beograda, 1992. godine.

potres-article-02

Burne devedesete su poput parne lokomotive pune zahuktalih konjskih snaga, donele i burne koncerte, sirotinjske zabave koja se manifestovala frekventnije od unošenja antibiotika u bolestan organizam. No, taj organizam se dobro organizovao i pretnju koju je mladalački duh predstavljao, utamničio na godinu dana u Vojsku Jugoslavije. Kontraproduktivno po taj organizam, moglo bi se reći, jer su tada nastale pesme aranžmaski unapređene, zrelije i eksperimentalnije u neku ruku. Objavljene su takođe za istu kuću pod nazivom „Trka je počela“, 1995. godine.

potres-article-03

Istom ulicom su koračale, rame uz rame, istog prezimena, a različitih imena, Kraj Epohe i Početak Epohe. Zalazak sunca za staru postav(k)u i izranjanje podmornice za novu. Nakon pet godina vucaranja po memljivim studijima, na red je došao kavijar. Testiranje kavijara bilo je EP samizdanje „Mene može imati svako“, sada već davne 1996.

potres-article-04

Okrenusmo novu stranicu, pribavismo mlade pastuve da povuku kola. Pravi menadžerski potez je nešto na šta čekaju mnogo iskusnija preduzeća, ali tako mladom Potresu se posrećilo još tada. Internacionalno izdanje nije bilo preterana novost za tržište, ali ne u devedesetim. Mnogi mainstream bendovi su snimali u inostranstvu, ali nisu tamo izdavali. Mali Potres je to uspeo. 1998. izdao je album „Third Shift“ za holandskog izdavača Sickmind, a domaći prepis „Treća smena“ bio je izdat za ITMM.

potres-article-05

Onda je sve bilo lako. Bombardovanje. Srećni smo bili što nismo mogli da izađemo iz zemlje na internacionalnu turneju. Tužni smo što smo morali da snimimo još neke pesme (dokle više) za kompilaciju našeg inostranog izdavača (2000).

No, kad ste već navalili, snimismo mi i još jedan inostrani album 2003. called „El Grande“. Dan danas, pretenciozno ću reći da je to reper za mnoge mlađe bendove koji pribegavaju podžanru punk/rock muzike na ingliškom streetpunk, a u Potres-prevodu „uličarsko njivarenje“.  E sad, oni magarci (pastuvi) koji su pridošli na prekretnici, morahu odužiti svoj dug organizmu koji ih promatra sve vreme, podmeće noge i…, a za to vreme, podmladak stasava… par komada, čisto da se nađe jednog dana kada breme treba prepustiti.

Taman kada ste se grdno ponadali, evo još jednog pasusa; a da nije odjavni.

potres-article-06

Još jedna prekretnica. Hm… kao da je to nešto… pa bilo ih je toliko, pa ćemo i ovu pregurati. Spucale su nas godine, ožiljci potkrepljuju alchajmera, a nama ne pada na pamet da obesimo instrumente o klin. Upravo završismo (feb-2009) najnoviji samizdat „Doza stvarnosti“ okićen novim uticajima i žanrovski je potpuno neukrotiv. Ovom prilikom šerujemo vam dve pesme. Potres je super, Potres je naaajjj… a sada kraj! Poslušajte!

Potres čine: 

Borko [vokal]
Miša [gitara]
Srećko [bass]
Zvrle [bubnjevi] 

Diskografija:

Život je Lep [MC / 1992.]
Trka je Počela [MC / 1995.]
Mene Može Imati Svako [EP / 1997.]
Treća Smena [CD / 1998.]
Never Say Die! [v/a / 2000.]
El Grande [CD / 2003.]
Doza stvarnosti [EP /2009.]

Audio: Zuti dan

Audio: Umoran

Audio: Slovenska

Sluzbeni web: http://www.myspace.com/potres1991 

Booking: potres1991@gmail.com

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA 0 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

5 Responses

 1. durden says:

  Na vom blogu mozes naci video snimak njihovog koncerta.

  Link:

  http://alternativnadomacamuzika.blogger.ba/arhiva/2010/01/17/2409807

 2. Milan says:

  Da li mozete da mi kazete gde da nadjem albume grupe Potres , svuda nalazim samo po koju pesmu a to mi naravno nije dosta !?

  • roker says:

   Druze imas kod nas ova dva albuma:

   Treća Smena [CD / 1998.]

   El Grande [CD / 2003.]

   Oznaciti su crvenim slovima.

   Uzivaj 😉

 3. .eraserhead. says:

  Naš novi spot. Uživajte :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=1YNqVPnDPMI

 1. 13/08/2009

  […] informacija o grupi Potres mozete naci na njihovoj pljuginoj prezentaciji. VN:F [1.5.0_759]samo sekund…Rating: 0.0/5 (0 votes cast) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *