Intervju // Art Diler “Podižemo bedem od naših pesama”

Podižemo bedem od naših pesama

Intervju vodio: Kinasky

Naslov intervjua deo je jedne od pesama grupe Art Diler iz Srbije. Dakle, pričao sam sa momcima iz banda Art Diler koji je za relativno kratko vreme i bez podrške ’’velikih’’ medija uspeo da osvoji veliki broj publike i da vrati nadu da ima nade za rock and roll na ’’brdovitom Balkanu’’, da vrati nadu da se nisu izgubile prave vrednosti i da je iskrena ljubav ono što i dalje pokreće ljude. Ljubav kao neiscrpna inspiracija i nepresušni izvor motivacije je glavna tema u pesmama na prvom albumu ove četvorke koja dolazi iz Petrovca na Mlavi, nazvanom po jednoj od pesama ’’Miris jeseni’’. Za posetioce portala Pljuga pričali su gitarista Nenad Stojković-Shix i bubnjar Bojan Stevanovć-Stole koji su nas ’’prošetali’’ kroz sve faze Art Dilera i njihovog muzičkog razvoja i prvih kontakta sa rockandroll-om.

Vas dvojica ste se naknadno uključili u projekat, kasnije nazvan Art Diler, koji su pokrenula dva Marka, bas i vokal Blagojević i Veljković klavijaturista, mada se družite gotovo ceo život i svirali ste u puno bandova zajedno…

Stole: Mi smo svi svirali u mnogo bendova pre. Petrovac, malo mesto, pa je bilo svega 15-20 muzičara koji su se mešali svako sa svakim. Tako da smo u ovoj postavi svirali u jos jednom bendu, Neša i ja u jos 3 postave, Marko (pevac) i ja u prvom bendu Quarantine. Tako da se pored druzenja od malih nogu poznajemo i na tom muzickom planu.

Shix: Art Diler je prvo nastao kao projekat, bez nekog bitnog planiranja da se osnuje bend i krene aktivno sa autorskim radom. Grga (Marko Blagojević) i Velja su uradili pesmu “Ona” i trebao im je gitarista da snimi gitare. Videli smo se jedno veče u gradu i Grga mi je ispričao o čemu se radi. Naravno, ja sam vrlo rado prihvatio ponudu i imao sam jaku volju da učestvujem na toj pesmi. Imao sam par dana da uradim gitarske aranžmane i napravim solo. Na kraju je pesma lepo ispala, ja sam znao doprineti pesmi samo klasičan heavy pošto mi je to omiljena vrsta muzike i najviše sam bio u toj priči. Iako je suština pesme “pop stil” ja sam sve to namazao engleskom 80s marshall distorzijom. Nadam se da je to ok. Nije neobično čuti “ta muzika je zastarela, treba da se svira nešto novo”, te priče me nisu opterećivale, ja sam baš u tom periodu najviše ronio kroz 80-te. Whitesnake, Scorpions, i slični bendovi se uvek slušaju. “The Final Countdown” će uvek biti hit, “Jump” i tako dalje i tako dalje. Ali da se ne pravdam previše. Pošto je pesma “Ona” ispala kvalitetna za nas mlade umetnike, nastavili smo dalje sa radom na autorskim pesmama. I tako sam sa Stoletom zvanično ušao u projekat i sa Grgom i Veljom osnovali bend pod nazivom “Art Diler” .Naš aktivni rad je počeo od Zaječarske Gitarijade 07` gde smo ostvarili odlične rezultate. Posle je krenuo karavan Radija 202, samostalne i grupne svirke širom Srbije.

art-diler-article-04

Kada ste počeli da se bavite muzikom? Šta je to što je probudilo želju u Vama da počnete da svirate rock’and’roll, koji i nije baš bio popularan u vreme Vašeg odrastanja u zemlji Srbiji?

Stole: Ja sam počeo da sviram 2000 godine. Na demonstracijama, ispred OTPORA koga na žalost više nema. Borili smo se muzikom protiv zla, za šta smo se izborili nismo mogli ni da slutimo. Ali tako počinje moja strast za palicama i bubnjevima. Bio sam najmladji član udaračkog orkestra, a svirao najveći bubanj, Indijaner od 18“ koji je bio „veći od mene“. Nakon toga sam počeo da vežbam sa Markom (pevačem) takodje lupajući u istu kantu. Sećam se da me je velika jeza prolazila dok sam prikupljao snagu da pitam oca da mi u sred nemaštine kupi bubnjeve. Odgovor “znam, znam drzaće te kao i sve ostalo, 2-3 meseca“. Medjutim, evo i sad me drži i verujem da nikad neće da popusti. Moj prvi muzički uticaj i album konkretno koji mi je digao dlake na koži je bio Metallica Black album. Slučajno uzeo od brata iz Austrije kasetu ne bi li snimio nešto što sam pevao sa sestrom i čujem stravu i užas. Koju sam posle već drugog preslušavanja počeo da tretiram kao sastavni deo sebe. Tu je kasnije došlo sve ostalo.

Shix: Gitaru sam počeo da sviram u osmom razredu. A, rock i metal sam počeo da slušam jako rano. To su bile te 90-te kad je bila aktuelna Zam produkcija, tako su u stvari narodnu muziku modernizovali na loš način. Dance muzika je takodje bila akutelna a sada je najaktuelniji turbo folk koji se sluša u najvećem broju, ali svako ima svoj ukus. Realno, ja sam muziku slušao iz srca. Mnogo sam voleo i dan danas slušam hard rock. U svemu tome ja sam pronašao sebe. Dalje sam hteo da nastavim stvarati muziku. Jedini razlog zašto sam počeo da sviram je ljubav prema svemu tome. Neki ljudi to ne shvataju, te “dugokose narkomane koji treskaju glavom”, ali ni ja neću nikada shvatiti zašto kabrio Porše treba da se parkira u njenu garažu i zašto je baš ona ekskluziva. Šta znam, možda je njima do jaja i osećaju se fenomenomenalno. Zato i piju da bi uzeli aspirin protiv glavobolje od vina (smeh)

art-diler-article-03

Verovatno ste kao klinci imali, pa i sad verovatno imate, idole i muzičare koji su uticali na Vaš razvoj kako u slušalačkom smislu tako i prilikom razvoja Vas kao osobe koje stvaraju muziku. Pa, koji su to bandovi, muzičari?

Stole: Kao što navedoh gore sa Metallicom sam krenuo, ali sam posle čuo i druge učitelje iz sveta R`n`R-a. Toto i Jeff Porcaro, naslednik Simon Philips, Ian Paice itd. Ima li rokera koji nije razvijao svoje muzičke sposobnosti uz Deep Purple, Led Zeppelin, Doors i ostale. Mislim da ta muzika nikad neće zastareti tako da se još uvek učim na tim bendovima. Naravno ima i novijih bendova, kao Gotthard koji je baš pokazao da se jos uvek pravi pravi hard rock zvuk u Evropi.

Shix: Eh, kada bi sada nabrojao sve bendove koje slušam jednim odgovorom bih završio intervju (smeh). Izdvajam Led Zeppelin, Saxon, Iron Maiden, Journey, Europe, Scorpions, Toto, Thin Lizzy. Volim da slušam i stranu pop muziku, kao recimo Abba, Boney M, Simply Red. Kao i svaki gitarista i ja imam idole koje su uticali na moj stil sviranja, a to su najviše Gary Moore, John Sykes, Van Halen, Iommi, Jimmy Page, Frank Gambale… Moj stil sviranja je obična pentatonika sa primesama tapinga, bluza i brzog spuštanja u “neck” poziciji. Izjavljujem da arpedja ne znam da sviram (smeh). Bitno mi je da kvalitetan ton dobijem iz ruke. (osmeh) i da solo u pesmi bude prelep i ima svoju priču, da kroz gitaru ti iskažeš svoje osećanje.

Stole, ti pored toga što sviraš u Art Dileru odnedavno nastupaš i sa legendarnim Vladom Jetom. Kakvo je iskustvo svirati sa osobom koja je ostavila tako veliki trag u rockandroll-u? I možeš li da uporediš nastupe sa matičnim bandom, odnosno sa Dilerima i sa Vlada Jet bandom?

Stole: Vlada Jet je legenda koja nikad neće zastareti. Veoma sam bio ponosan kad sam dobio poziv da sviram sa njim posle otkazivanja njegovog bubnjara Djige koji je po prestanku rada u radiju i zaposljavanju u restoran prestao i da svira. Od Vlade sam naučio mnogo stvari koje sad koristim sa Art Dilerom. Velika stepenica u razvoju mog muzičkog stvaralaštva. Upravo spremamo pesme koje će Vlada objaviti na svom sledećem, ko zna kojem po redu albumu. Skroz drugačiji pristup sviranju od onog na koji sam ja navikao, ali veoma koristan, pogotovo što gitaru svira Lale gitarista grupe Magma i bivši basista grupe Eyesburn. Veliki učitelji za mene momka iz ’’provanse’’ kako bi Vlada rekao u šali. Naravno da nema poredjenja u sviranju sa Dilerima i Jetom. Prvo u fazonu muzike, onda i u koncepciji pesama i načinu sviranja. Ipak je Art Diler nešto u čemu učestvujem dugo vremena i moj matični bend. Vladi pomažem i sviram kad imam vremena, ali manje mogu da mešam prste i kažem ’’ne tako, nego ovako’’. Ipak, Vlada ima svoje ideje o svojim pesmama koje mi samo sprovodimo u realnost.

art-diler-article-02

Shixe, u poslednje vreme na koncertima često menjaš gitare, pa koje modele sve imaš u svojoj kolekciji, a koje ti je želja da poseduješ?

Shix: Ja sam Gibson Les Paul svirač i uvek ću biti. U poslednje vreme sviram i Fendera American Standard sa Dimarzio hambakerom u singlu, bridž pozicija, jer je u muzici kojoj sviram potreban puniji zvuk gitare. Najlepša je kolekcija imate Gibson LP i Fender Strata. Mnogo volim gitare i stvarno uživam u tome. Želja mi je da imam još Valley Art Lukatherov model, Jackson Phil Collen PC1 i eventualno neki ručni rad.

Vratimo se sad priči o grupi Art Diler. Prošao je određeni period od izlaska albuma ’’Miris jeseni’’, dovoljno vremena da date neko Vaše mišljenje o tome da li ste zadovoljni albumom i reakcijama javnosti, mislim i na kritičare i na publiku koja je ipak najvažnija?

Stole: Da živimo u nekoj srećnijoj zemlji gde bi izdavači ponudili dobru reklamu verovatno bi se Miris jeseni osetio makar u susednim državama, pa čak i u nekim daljim. Na žalost, situacija je takva da ne možemo da biramo i uzimamo šta nam se nudi. Neki drugi su zauzeli mesto glavnih i imaju reklama na pretek, a neki koji stvaraju sami svoju muziku nemaju. Što reče Vlada Jet jednoj od vodećih izdavackih kuca “Vi da izdate Pink Floyd, a da ih ne reklamirate da l` bi prodali i jedan album“. To je ono što fali albumu da bi bio slušan. Inače, sam zadovoljan, verovatno može i bolje da je opet te reklame, ali kako je tako je. Nadamo se boljem. Publika kao i kritičari sjajno reaguju na naše pesme, bar tamo gde smo svirali ili bili puštani. Mislim da smo se već uvukli pod kožu nekim ljudima i da već imaju cd u kolekciji medju velikim bendovima EKV, Azra, Parni Valjak…

Shix: Art Diler je za 3 godine ostvario veliki uspeh. Promovisanje preko interneta, Zaječarska Gitarijada, Hit Godine Radija 202, svirke po mnogim festivalima, album prvenac u izdanju PGP-a, reklama i spot na RTS-u, gostovanje na televizijama, članci po novinama… čak šta više odlično za bend. Publika nas je lepo prihvatila i sve više dobijamo podršku od novih ljudi. Naša muzika se uglavnom svidja svima, jer možemo slobodno reći da je u pitanju neki main stream rock. Muzički kritičari su pravedno ocenili naš album i sve ovo što radimo.

Iskreno, kada ste se priključili priči zvanoj Art Diler, da li ste razmišljali da će sve ići ovakvim tokom? Uopšte, kakva je Vaša zamisao ponaosob bila prilikom ulaska u celu priču?

Stole: Ja sam se zadnji uvukao ovde. Ponosan sam što sam pozvan u bend. Iskreno sam mislio da to neće biti ovako revolucionarno kao što je ispalo. Prezadovoljan sam ishodom i nadam se da ćemo i mi jednog dana puniti Arenu. Mislio sam da je još jedan od ludih projekata koji će nas proći kroz neko vreme, a onda je cela priča Art Diler počela da nas obuhvata i sad smo zakljucani u 134.592 katanca i nema nam napolje (smeh)

Shix: Priključili smo se od 2007.godine tačnije od Zaječarske Gitarijade. Videli smo da muzika koju sviramo prolazi i da nas je publika odlično prihvatila. To je u stvari po mom mišljenju nedostatak rock muzike koja je nestala sa EKV-om. I od tada je krenuo neki drugi rock pravac, tu ima alternativnih bendova, takodje new wave, doduše on je bio i 80-ih, ali muzika koju mi sviramo je stvarno falila našoj sceni. Zato smo bili svi svesni situacije i nastavili koracima napred. Naravno, bilo je i padova i mnogih muka. Ali mi nismo odustajali. Uvek se borimo za bend. Najgore nam je bilo u studiju gde smo snimali album. Mnogo nas je koštalo, ali ne para, već živaca! Naša zamisao na samom početku je bila nešto sasvim drugo! Čista rekreativna ljubav prema stvaranju autorskih pesama. U početku smo mislili da muzika koju stvaramo neće proći. Da svi slušaju neku ekstremniju muziku. Ali treba izaći iz malog grada i videti šta se radi u ostalim krajevima Srbije i upoznati rock scenu.

art-diler-article-01

Od deset pesama, koliko se nalazi na albumu i pesme ’’Dok me pogledom strešljaš’’ koja je zajednički projekat Art Dilera i beogradskog pisca, novinara i kritičara Milana B. Popovića, koja Vama najviše odgovara? Koja je Vama najbolje ’’legla’’?

Stole: Teško je roditelju od desetoro dece da izdvoji najdraže. To se vremenom pokaže koje će malo više prirasti za srce kad krenu priče okoline koje je kakvo dete. Isto i u muzici. Odprilike koja pesma najviše pusti klice u narodu ta će biti vremenom i omiljena, jer znate da će tad svi vrištati ili paliti upaljače ili gadjati pivom. Trenutno su mi sve drage. Ipak su moja deca jos uvek mlada da bi bila odvojena i zavoljena više ili manje.

Shix: Ako misliš na svirku, onda nam najbolje odgovara definitivno Miris Jeseni, jer onda vidimo koliko je ljudi čulo za pesmu. Publici ostavimo deo da peva, a to je najlepsi osećaj, a to kako sviramo nije bitno (smeh). Šalim se! Meni je najbolje “legla” Misli Moje. Najlepša pesma za sviranje mi je Moj život si ti i Duhovi Prošlosti, one uživo najbolje zvuče, jer ih sviramo sa dosta energije. Refreni su upadljivi i imaju “gruv”. To je ono što je bitno za pesmu i izvođenje.

Koji su dalji planovi Art Dilera?

Shix: Art Diler je već radi na autorskom materijalu za drugi album. Imamo puno novih pesama i biće sigurno više od 10. Stil muzike će biti u principu isti, samo sa dosta zrelijim aranžmanima i boljom studijskom produkcijom. Biće moderniji zvuk u fazonu novog Europe-a i Gotharda. Naravno da će se osetiti i uticaj pop muzike, od čega ne bežimo. To je po mom mišljenju ono što daje mainstream muzika za veće narodne mase. U planu su neki festivali i nastavak promovisanja albuma prvenca. Takođe, planiramo da održimo par koncerata u susednim zemljama, pre svih BiH, Republika Srpska i Makedonija, jer već imamo pozive iz tih država.

Zakazana su dva koncerta, u Nišu i po drugi put samostalno u Beogradu. Šta publika može olekivati od ta dva koncerta. Da li postoje još neki potvrđeni datumi i gde?

Stole: U Nišu smo prvi put samostalno, nadamo se da će biti dobro kao i do sad kad smo svirali sa karavanom radija 202. U Beogradu smo drugi put ove godine, s` tim što smo dobili bolji termin sad, tj. subotu pa se nadamo da će biti dosta ljudi, a mi obećavamo dobar provod. Sviraćemo pesme sa našeg aktuelnog albuma kao i obrade bendova pod čijim smo muzičkim uticajem.. Biće puno gostiju i spremamo nekoliko iznenadjenja. Ne bih da otkrivam repertoar, ali se publika svakako neće suzdržati na zemlji.

Art Diler na Pljugi: http://pljuga.com/2009/03/24/art-diler/

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +1 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Intervju // Art Diler "Podižemo bedem od naših pesama", 100% based on 1 rating

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *