Antenat [Zagreb / HR]

Biografija

Bend ANTENAT osnovala je 1997. godine skupina prijatelja iz zagrebačkog kvarta Špansko. Počeli su kao standardni rock-kvartet s bubnjem, basom, gitarom i vokalom, a s vremenom se postava širila, mijenjajući glazbene stilove. Bend je sve više nastupao, profilirajući vlastiti glazbeni izričaj koji danas nazivaju – subreggae. Subreggae kao pojam izmislio je sam bend ANTENAT, zbog izbjegavanja komplikacija u objašnjavanju kombinacije stilova glazbe koju sviraju. U njemu su sadržani različiti utjecaji, od reggaea i duba, preko ska i punka, do world-music elemenata, a svaki član benda sa svojim instrumentom pridodaje toj mješavini i nešto svoje: bubnjevi žestinu punk-rocka, brass-sekcija reggae i jazz atmosferu, gitare psihodeličnu notu, klavijature atipičnu harmonizaciju koja podsjeća na sedamdesete, a udaraljke afro-ritmove. 

Za subreggae vole reći da je to jedna velika glazbena heterogena masa u homogenom izdanju.

antenat-article-02

2003. godine ANTENAT zauzima istaknuto mjesto na hrvatskoj underground glazbenoj sceni, nakon zagrebačkih nastupa na “Punk-Reggae Fiesti” u Močvari, te kao predgrupa britanskom bendu KING PRAWN u KSET-u.  

U dvanaest godina postojanja, a posebno u proteklih šest koncertno vrlo aktivnih godina, ANTENAT je održao više od 300 koncerata po klubovima i festivalima diljem Hrvatske te u inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Njemačka; Kulturschock-Festival u Berlinu; Exchange Tour po Francuskoj i Italiji, u organizaciji francuske udruge “Alors, on le fait…?!”, itd.). 

antenat-article-03

U ožujku 2006. objavili su prvi album “Subing” (CD, Kingston Records), a drugi album  “Karavana” izašao je u svibnju 2008. (CD + dvostruki LP, Dirty Old Label). Album “Karavana” snimljen je u zagrebačkom studiju “Element”, a producirali su ga Erol i Shot iz benda ELEMENTAL. “Karavana”, koja je odmah nakon izlaska promovirana na koncertu pred prepunim zagrebačkim klubom “Pauk”, proglašena je najboljim albumom u 2008. godini po izboru čitatelja na portalu Terapija.net.  

Bend ima devet članova, od kojih neki istovremeno sviraju i u nekim drugim grupama: Nenad Kovačić – vokal i udaraljke (udaraljke – AFION i NAŠ MALI AFRO BEND), Boris Vidošević – gitara, Marko Fiket – gitara, Davor Barišić – bas gitara, Marko Gajer – klavijature (balafon – NAŠ MALI AFRO BEND), Ivan Škvorc – saksofon (vokal – gospel zbor THE MESSENGERS), Ivan Marincel – trombon (bubnjevi – KARLO SLAVIKOVSKI KVARTET), Bojan Horvat  – bubanj, Marin Kobešćak – efekti, ton majstor. 

antenat-article-04

ANTENAT je prvenstveno ekipa prijatelja, koja svojim zajedništvom, muzikom i osviještenim tekstovima pjesama (na hrvatskom i engleskom jeziku) šalje poruku koju možda najbolje ilustrira pjesma “Ima nas dovoljno (… vrijeme je povoljno)”, koja se može shvatiti i kao himna dobrom raspoloženju i kao poticaj na društveni angažman.

Publika je sve to prepoznala pa vjerno podržava bend već dugi niz godina, kao i brojni prijatelji koji čine šarenu karavanu i prate bend iz koncerta u koncert.

Antenat čine:

Davor Barishich aka Bare [bass]
Bojan Horvat aka pitura [bubanj]
Marko Fiket [gitara]
Marko Gajer aka gaki [klavijature]
Marko Medakovich aka medo [truba]
Nenad Kovachich [vokal / perkusije]
Boris Vidoshevich [gitara / didge]
Marin Kobeshchak aka kobi [sound / efekti]
Ivan Shkvorc aka Shkvorc [saks]
Ivan Marincel [trombon]

Diskografija:

Subing [Kingston Rec. / 2006.]
Karavana [CD i dupli LP / Dirty Old Records / 2008]

Audio: Badman

Booking: Ivana Percl [GSM: 00 385 95 88 30 433 / antenat.booking@gmail.com

Sluzbeni web: http://www.myspace.com/antenat

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +1 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Antenat [Zagreb / HR], 100% based on 1 rating

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *