Alogia [Smederevo / SRB]

Biografija:

Jos od malih nogu, braću Branković privlačila je muzika vise od svega. Album “Glasno, glasnije”, od Osmog putnika je jedan od prvih albuma koji im  je približio zvuk gitare – naravno, pored Riblje Čorbe i legendarnih “Motora” (Divlje Jagode). Već par godina kasnije, došli su do sledeće velike prekretnice – Alice Cooper i njegov (tada aktuelan) album “Trash”. Ubrzo nakon toga, upoznali su i Iron Maiden,  Judas Priest, AC-DC, Guns N Roses –  To  je bio početak jednog velikog sna – da i sami jednog dana postanu  RNR muzičari.

Početkom devedesetih osnovali su svoj prvi bend – Psychoparadox. Svoj prvi koncert  imali su već u 12. odnosno 14. godini, a prvi album sa  14 odnosno 16. Grupa Psychoparadox je nastala 1993. godine i do sada su objavili tri albuma And your life is just another dream (1995), Throught the labyrinths of sleeping galaxy (1996) i Apeiron (1998).

article-alogia-06

Još tokom devedesetih, u vreme Psychoparadox-a, želeli su da osnuju  neki bend koji bi radio muziku po uzoru na melodični heavy metal-hard rock. Međutim, problem je bio taj što nikako nisu  mogli  da pronađu adekvatnog pevača. Baš u  tom periodu  nekadašnji 3. kanal RTS-a pokrenuo je “3k dur” takmičenja gde su  zapazili nekoliko izvanrednih pevača, među kojima su bili i finalisti Nikola Mijić i Ivica Laus.  Stupili su  u kontakt sa momcima, poslali im muziku, njima se to jako dopalo i obojica su se (zajedno sa Bojanom Milovanovićem, takođe 3k dur finalistom) našli na debi albumu Alogije. Već 2000. godine završil su i prve kompletne  pesme sa Ivicom – “Lament”, “Samson”… Kasnije se priključio i Nikola sa pesmama “Bajka”, “Sećanje na slike iz sna”, “Amon”, “Iznad Vremena” i tako je album “Priče o vremenu” počinjao da bude sve bliži svom finalnom obliku. Album je objavljen 2002. za One  Records i napravio veliki obrt na muzičkoj sceni,  pokrenuo mnoge stvari i lavinu novih bendova. Za veoma kratko vreme, Alogia je sa velikom lakoćom počela da okuplja po 1000 ljudi na nastupima po Beogradu. Vrhunac promocije  odigrao se 29. novembra 2002. godine na prvom zvaničnom solo koncertu benda u velikoj sali SKC-a, kada je za samo nekoliko dana  planulo više od 1 500 karata. Tako je sve počelo..

article-alogia-05

Alogia je 2004. godine objavila još jedan studijski album “Priče o životu”, posle kojeg su usledile svirke po celoj Srbiji, sa kojeg su se izdvojile pesme “Novi Dan”, “Kao snegovi”, “Magija”, “Vreme Istine”, “Lišće Minulih Jeseni”… Kao kruna promocije, organizovan je najvažniji koncert benda do sada i snimanje dvd-a u prepunoj velikoj sali SKC-a, 13. maja 2005. Na tom koncertu gostovali su: -Zele (Divlje Jagode), Džindžer i Vicko (Riblja Čorba), Gale (Kerber) i Uroš (Osvajači). Live album je objavljen 2006. godine, a dvd 2007.  Albumi “Priče o životu” i ” Priče o vremenu”  rasprodati su u tiražima od po 4000 diskova, a bend je za kratko vreme napravio prekretnicu na srpskoj “heavy metal” sceni.

Alogia ima i jedan album na engleskom (“Secret spheres of art”) izdat na stranom tržištu pod okriljem “Locomotive Music”-a. Cd je distribuiran širom sveta i bend je dobio mnogo odličnih recenzija u većini velikih svetskih metal-rock magazina. Svirali su  na mnogim poznatim festivalima: Exit, Beer fest , Zaječarska gitarijada,  Rock village, Hendrix  fest…  Takođe, Alogia je nastupala kao specijalni gost na koncertima nekih stranih velikih bendova kao sto su: Whitesnake, Savatage, Apocalyptica..

article-alogia-03

Obišli su  skoro sve velike gradove u Srbiji. Koncertno najaktivniji bend. Posada Alogije se 2008. godine otisnula van granica Srbije i posetila  zemlje u regionu,  gde je naišla na odličan odziv publike.

Srđan je u 2008. godini objavio cd (“Expedition Delta”) za američko tržiste. 
”Expedition Delta” je muzički projekat na kojem je  Srđan Branković radio sa nekoliko  afirmisanih i poznatih muzičara sa svetke progressive rock i metal scene.. Ima ih zaista mnogo, sa svih strana sveta i iz raznih zemalja – Nemacka, Holandija, Italija, Austrija, Danska, Svedska, USA, Francuska.  Spomenuću samo neka imena koja sigurno nisu strana onima koji prate dešavanja na svetskoj rock/metal sceni : Gary Wehrkamp (Shadow Gallery), Andrea De Paoli (Labyrinth), Joost van den Broek (After forever, Star one), Richard Andersson (Time requiem), Santiago Dobles (Aghora), Erik Norlander….

Glavni pevač u svim pesmama je Nikola Mijić. 
Menadžer celog projekta je Gary Wehrkamp.  “Expedition Delta” je najkompletniji i najzreliji album od svih do sada koje je Srđan  snimio. Tekstovi su veoma emotivni.

article-alogia-04

Cd je 4.marta  2008. godine objavio strani izdavač “Prog Rock Records” i”Spv”. Album je objavljen i u Srbiji, pod okriljem “One records”-a, 5. marta 2008 godine.

Album je recenziran u mnogim poznatim rock magazinima i na mnogim poznatim rock-metal sajtovima.

Reakcije su fenomenalne, album je  dobio  gomilu izvanrednih recenzija, a neki novinari su album okarakterisali čak kao jedan od najboljih u okviru ovog muzičkog žanra.

article-alogia-02

Srpski rokeri ne posustaju, već uprkosvim zlim slutnjama, nadjačavaju protivnike. Svojim albumima pomerili su granice unutar rock-metal žanra, bez medijske podrške.

Članovi benda:

Nikola Mijić [vocal]
Srđan Branković [gitara]
Miroslav Branković [gitara]
Ivan Vasić [bas]
Damir Adžić [bubnjevi]
Vladimir Đedović [klavijature]

Diskografija:

Priče o vremenu [2002]
Priče o životu [2004]
Secret Spheres of Art [2005]
Priče o Vremenu i Životu- Live at SKC [2006]
Priče o Vremenu i Životu- DVD [2007]
Expedition Delta [2008]

Video: Novi dan [album: Price o zivotu]

Biografiju pripremila: Ivana Malencic

Sluzbeni MySpace: http://www.myspace.com/alogija

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +1 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Alogia [Smederevo / SRB], 100% based on 1 rating

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *