Elvis Jackson [Nova Gorica / SLO]

Koje ostale “dosadne” činjenice, ako ih usporedimo sa njihovim energičnim i divljim nastupima, trebate još znati o njima:

Elvis Jackson su posebna ska-punk-hard core-reggae-metal grupa, kojoj je glavni i najatraktivniji atribut live nastup i pozitivna energija.

Grupa Elvis Jackson nastala je iz pepela različitih sjeverno-primorskih slovenskih punk-rock bendova krajem ljeta 1997 godine. Prvi put su se sreli dva dana prije prvog koncerta u sljedečem sustavu:Buda – David Kovšca (vokal i truba), Slavc – Erik Makuc (bas gitara), Rado – Aleksander Kotnik(bubnjevi) i Berto – Boštjan Beltram (gitara).

Neno – Nenad Kostadinovski (bubnjevi, ex – Scuffy Dogs, Traffic Religion) u listopadu 2003 na kraće vrijeme mijenja Radu na bubnjevima, a povremeno se u bendu kao peti član od 2001 godine pojavljuje Bongo – Antonio Zamora Caceras iz Meksika (udaraljke, vokal i ples). U januaru 2004 godine grupi se pridružuje aktualni član grupe, bubnjar Runjoe – Sergej Randjelović. U intenzivnih osam godina rada Elvis Jackson preigrali su skoro sve slovenske, ali i mnogo europskih klubova, dvorana i festivala. Izdali su tri albume, remasteriziran prvi album i snimili pet kvalitetnih videospotova.

Svoj prvenac Move your feet it’s one o’clock (99′) izdali su kod Rock’n’Roll Rec, a na albumu nalazi se 17 autorskih pjesama i obrada jedne pjesme iz legendarne tv serije Happy Days. Pjesme su plesne i vesele naravi, te i najhladnijeg slušaoca neće ostaviti ravnodušnim. Poslije snimanja albuma, Elvisu su odmah krenulu na europsku turneju. Države u kojima su imali nastupe su bile Slovenija, Hrvatska, Italija, Švicarska, Njemačka, Austrija, Češka i još neke. Po povratku sa turneje svirali su na mnogim festivalima u Sloveniji. Zbog odličnih nastupa dobili su ponudu za snimanje glazbe za kratkometražni omladinski film Jezni (Ljuti) (režija i scenarij Špela Kucler za TV SLO). Film je bio predstavljen na Portoroškom filmskom festivalu 2000.

elvis-jackson-article-02

Početkom ljeta 2000. godine, započinju sudjelovanje sa švicarskom koncertnom agencijom StageDive (sudjelovanje je kasnije prekinuto godine 2001). Sudjelovanje na početku donosi dobre plodove. Sa pjesmom “Unlucky guy” učestvuju na svjetski poznatoj kompilaciji “No-fi Trash” švicarske izdavačke kompanije Floppy cow, na kojoj su nastupali i Lag Wagon, No Fun At All, The Get Up Kids, Hot Water Music i mnogi drugi. Godine 2003 Elvisi su dočekali izdanje najznačajnije ska kompilacije Global Ska 2, španjolske izdavačke kuće Rebelde Discos. Kompilacijska pjesma grupe Morning, na albumu nalazi se sa poznatim svjetskim imenima kao, Chickenpox (Švedska), Stubborn Allstars (USA), Skarface (Francuska), Too Hot (Velika Britanija), Ska Trek (Njemačka), Wataru Buster (Japonska) i mnogi drugi. Treba pomenuti, da su u zadnje dvije-tri godine svirali sa poznatim imenima kao što su the Toasters, Looking Up, Burning Heads, Murphy’s Law, Vice Squad, Subhumans, Edna’s Goldfish, Asian Dub Foundation, Fishbone, No Fx i Citizen Fish, a imali su i turneju po švicarskoj sa američkom grupom Goldfinger.

Zbog hiperproduktivnosti i odlično prodavanog prvenca Move your feet…, šef Rock’n’Roll rec. ponovo jih poziva u studio. Ovaj put snimaju 18 novih hitova za album Go home and Practice (listopad 2000, Rock’n’Roll Rec), na kojem su našle mjesto još tri bonus pjesme iz filma “Jezni”. Na novom albumu pokazali su se kao zreli glazbenici, koji pored kvalitetnoga punk-rock-a, znaju zasvirati i reggae i ska, kao i upotrijebiti metal – zvuke, a sve je to začinjeno sa svježim idejama i dozom humora. Elvis Jackson sa albumom Move your feet bez dvojbe pozitivno če vas protresti i prodrmati vam uspavane zadnjice.

Zabavnost i razigranu domišljatost se najbolje osjeti u video spotu za pjesmu “Hawaiian club”, djelu redatelja Vena Jemeršiča (Perfo Prod. u koprodukciji TV SLO). Video spot su snimali u autentičnoj domaćoj atmosferi. Pred kamerom su se u ulogama glumaca, pored članova grupe uspešno pojavili i njihovi prijatelji i poznanici. U ožujku je na TV ekrane već stigao novi video “Market Sweets”, snimljen sa redateljom Borisom Petkovićem – Olijem, u kojem nastupa I poznati imitator Elvis Presley-ja Oskar Trobec iz Vrtovč. Dio materijala snimljen je na koncertu Elvis Jackson u Hali Tivoli, kad su nastupili kao predgrupa grupi The Offspring.

Tjekom ljeta 2001 Elvis Jackson kao vrlo tražen i kvalitetan band, odsvirali sve velike festivale u Sloveniji (Rock Otočec, Soča Reggae Riversplash, Rock Butale, Lent, Trnfest, DMK-Velenje, Teden Mladih-Kranj…) i pojavili se na mnogim pozornicama van domovine. Prevozili su tisuće kilometara obilazeći Italiju, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Hrvatsku, Francusku i Bosnu i Hercegovinu.Užitak svojim obožavateljima su naši zabavljači nudili više od 50 puta u periodu od travnja do listopada. Svirali su također na Extreme Music Festival u Udinama (I) gdje su pozornicu dijelili sa Vandals, All System Go, Ataris i Less than Jake. U francuskom gradu Contrexeville se je među publikom našao gradonačelnik sa porodicom i oduševljen viđenim izručio poziv za sudjelovanje na festivalu triju gradova. Zanimanje su uzbudili i sa nastupima u Njemačkoj (Krach am Bach),Švicarskoj (Open Eye Festival) i Bosni i Hercegovini (Ex-Yu rocks again festival).

elvis-jackson-article-03

Tjekom rujna i listopada Elvis Jackson ponovno su se našli na putu svirajući koncerte u Austriji ( Linz, Graz, Beč, Hohenems ), Italiji, Sloveniji. U Beču (Arena) nastupaju u društvu sa Propagandhi i Muff Potter. Elvis Jackson su bili proglašeni za band sa najboljim živim nastupom (live act) in najbolji bend u domovini i dobili najbitnije slovenske glazbene nagrade kao što su : MARŠ Gojzer, Bumerang (Studio City TV Slo)…

Sve obožavatelje je obradovao ponovno izdani prvi album grupe “Move your feet it’s one o’clock” (Rock’n’Roll Rec/Nika) koji je u trgovinama od 07. 2002. Materijal na CD-ju je pored remasterizovanog starog sadržaja obogaćen jednom živom snimkom, video snimcima i zamotano u novo dizajnirani omot, kojeg rad je Alana – Minesote i Šuc Dejana. Ponovno izdanje albuma bilo je odmah razprodano.

Elvis Jackson su tjekom aprila i svibnja 2002 godine spremni pustiti se u nove izazove i veći financijski zalogaj. Tako odlaze u Austrijski studio UTT sa producentom J.Kellom (Tricom Music) u ožujku 2002 i završavaju u snimanje u Propeller studio u Kölnu, Njemačka. Mastering materijala je dijelo Rupert Metnitzer u Electric Audio Studio u Doblu, Austrija. Za distribuciju u Sloveniji odgovorna je Multimedia Records. Ovog puta mozemo uzivati u zrelijem zvuku i prefinjenom miksu melodija skaja, punka, i hard core energije ujedno sa nekoliko reggae naglašenih pjesama.

Grupa je tjekom januara i februara 2003 godine imala europsku turneju, na kojoj su odigrali 33 koncerta nastupina v Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. Prvi video albuma snimili su za pjesmu Weakies, kasnije pomoču TV SLO i video spot za pjesmu You and I, snimljeno na lokacijama u Beogradu i Ljubljani, redatelja Petra Pašića. Godine 2003 Elvis Jackson beleže preko 70 nastupa van Slovenije, a v Sloveniji preko 70 koncerta. Znači preko 100 nastupa, što od grupe radi jedno najvećih in najboljih slovenskih grupa. Album “Summer Edition” je izašao u prvom mjesecu 2003, u Sloveniji distribuiran sa strane Slovenske izdavačke kuće Multimedia Rec.

Septembra 2004 je grupa dočekala izdanje albuma Summer Edition van granica Slovenije. Izdavačka kuća je Elmo/Grover Rec, a na albumu nailaze se dva video spota (You and I, Get Up!). U međuvremenu izdava se i vinilni 7” single u omejenoj nakladi sa pjesmama You and I, Market Sweets i još neobjavljena pjesma Dreams. Kvaliteti ovog albuma svakako su doprinijeli i neki gostojući umjetnici. Bongo na perkusijama i pratećim vokalima (nastupa i u spotu You and I), brass sekcija Njemačkog reggae banda “Schaelsig Steppas”, DJ Dado (čovjek scratch mašina), ženski vokali… kao i druge suporti koje ćemo otkriti u svoje vrijeme.

elvis-jackson-article-04

U medjuvremenu su Elvis Jackson bili pozvani k sudjelovanju na širom svijeta distribuirani kompilacijiCD Global Ska 2 (Rebelde Discos, Španija). Pored hit pjesme Morning od Elvis Jackson je na ovoj u svijetskim razmjerama uspiješnoj kompilaciji još 20 uspješnih pjesama. Ako spomenemo neke sastave : Chickenpox (Švedska), Stubbom Allstars (USA), Skarface (Francuska), Too Hot (V.B.), Ska Trek (Njemačka), Wataru Buster (Japan) i mnogi drugi.

Svakako, Elvis Jackson nisu nepoznanica. Sa svojim svakogdišnjim nastupima u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske kao i drugim državama ex-YU su oduševljavali svoju publiku. Pored toga je video You and I bio snimljen u Beogradu sa režiserjem Petrom Pašićem i njegovom ekipom. Band je dobio angažmaje u okviru najveće koncertne agencije za Italiju AF Concerti (www.afconcerti.com), Njemačke Moskito Prom & Klassenfahrt booking, Paperclip u Holandiji. Već sada vam možemo reći da kada jednom vidite i čujete EJ impresija ostaje zauvijek. Vrijeme je za nova dostignuća u glasbenoj karijeri i vrijeme je za “Ljetno izdanje” (Summe Edition) Elvis Jackson.

U 2005 godini grupa ponovno se vraća na pozornice hrvatskih klubova i dvorana. Elvisi če nastupiti u Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu, Osijeku, Sisku i Puli. Kasnije, aprila se turneja seli na prostore ex-YU gdje če Elvis Jackson koncertirati v Travniku, Mostaru, Banji Luci, Sarajevu, Beogradu i Zrenjaninu. Dečki su zvani i u Milano na televizijski show case TV postaje Rock TV, koja če koncert u klubu Rolling Stone i snimiti.

Prava vrednost grupe nije samo u odličnim glazbenim studijskim albumima, nego u živim, live koncertima, gdje Elvis Jackson postaju grupa koja živi i diše svojom publikom u živo!

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA 0 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *