Bobo Knežević [Zagreb / HR]

BoBo Knežević, poreklom iz Sinja, ima 33 godine, zaposlen je kao fitnes trener u Zagrebu.

Po glasu nalik Štuliću, što je suptilna varka – jer je sa svojim urnebesnim tekstovima BoBo jedini tzv. “naslednik” ranih radova Ramba Amadeusa na Balkanu.

Ovaj mladi kantautor je pravo osveženje na domaćoj sceni, jer “na lageru” ima preko 70 vedrih, provokativnih a nesvakidašnjih autorskih pesama koje čekaju dan kada će biti ovekovečene na nosačima zvuka.

Sebe naziva konceptualnim muzičarem, piše pesme i svira u slobodno vreme, a uzore nalazi u staroj Grčkoj, koja je po njemu bila ‘sinteza telesne i muzičke kulture’.

Put ka slavi započeo je 2006. godine, kada je njegova pesma “Co to maš?” postala letnji hit na plažama Jadrana.

2007. na manifestaciji “Dani smiha” u Blatu na Korčuli, pobeđuje na festivalu šaljivih šansona sa pesmom “Dominik”. Ubrzo izdaje i svoj prvi album, “Bobotomija”.

article-bobo-02

Pesma “Svijet je okrutan” postaje špica emisije “Nad lipom 35” (TV Nova).
Njegov munjevit uspeh prekida skandal na međunarodnom nivou, u medijima nazvan kao “Afera dlakenko”, kada je usled niza pritužbi čeških turista pesma “Co to maš” dospela u češki dnevnik, gde je voditelj pokušao da zaštiti ugled čehinja, sprovodeći anketu po kozmetičkim salonima.

Bohumil Borovička, jedan od najuglednijih čeških novinara, urednik rubrike turizma u časopisu “Pravo”, zbog navedene pesme vraća nagradu za najbolju reportažu o hrvatskom primorju, koju mu je dodelila Hrvatska turistička zajednica, kao i statuu Zlatne Penkale, uz zvaničan dopis ambasadoru Hrvatske.

Preko noći Bobo dospeva na “crnu listu” izvođača, te se zabranjuje dalje emitovanje njegovih pesama putem zvaničnih medija u Hrvatskoj.

article-bobo-04

To ga ne sprečava da i dalje stvara i izvodi svoju “treš” muziku, melodične šlagere sa (manje ili više) skandaloznim tekstovima baziranim na ljubavnoj tematici, neobičnim životnim pričama, ali i na kritici aktuelnih društvenih dešavanja.

2009. godine sklapa ugovor sa izdavačkom kućom “MENART”, tako da trenutno boravi u studiju, gde završava svoj drugi album “Bobdukcija”.
Kao prvi singl sa ovog albuma, letos je predstavljen video spot za pesmu “Maderfaker”, posvećenu sredovečnim damama – majkama.

Tokom poslednje 2 godine nastupao je na Panč Festivalu stand-up komedije, kao i na zagrebačkom Cest is d’ Best festivalu uličnih zabavljača.

Gostovao je na drugom albumu najpopularnije hrvatske country grupe Picksiebner, sa pesmom “Stari momci”, za koju je radio muziku i tekst.
Sa novosadskim punk bendom “Zbogom Brus Li” snimio je motivacionu pesmu “Krmena”, namenjenu ženskim fitnes klubovima.

article-bobo-05

Po uzoru na slavne kolege, krajem 2009. godine je napravio i prvu “mikro-promociju” video spota u svetu. Na sebi svojstven način, Bobo je odlučio da publici predstavi svoj najnoviji spot puštajući ga preko ekrana – mobilnog aparata. Tom prilikom obilazio je posetioce “od stola do stola”, kako bi svako mogao da pogleda video (u trajanju od 7sec), i podeli utiske sa Kneževićem.

Početkom 2010. se po prvi put predstavio publici u Srbiji, sa 3 koncerta održana u novosadskim klubovima, i promocijom u beogradskom hotelu “Royal”.

Osim muzike i fitnesa, bavi se crtanjem i strip-artom, a kako saznajemo, piše i roman “Čudovište iz Fit-Nessa”, s namerom da uz pomoć prijatelja po njemu snimi niskobudžetni trash-horor film.

U međuvremenu, snima istoimeni dokumentarni film u režiji Miroslava Jovića.

Neobična pojava je da Bobo nastupa sa dva prateća benda – u Hrvatskoj, to su “Maderfejkersi” (showtune-country), u Srbiji “Pozadinci” (bebop-tamburaši).

Bobo Knežević [ritam gitara, vokal]

Maderfejkers:

Marko First [violina]
Vedran Pažanin – Viški [kontrabas]
Igor Paradirš – Šparka [bubnjevi]
Tomislav Somobolac – Som [udaraljke]
Peggy Martinjak [klavir]
Davor Masle – Slema [solo gitara]

Pozadinci:

Nikola Petaković – Pele [tambura]
Kosta Sivački – Kostabass [kontrabas]
Aleksandar Karadžić – Arigo Saki [solo gitara]
Dejan Kijanović [bubnjevi]
Reuben Oyeyele [konge]

Diskografija:

Bobotomija [2007]

OFFICIAL:

http://www.boboknezevic.net
http://www.youtube.com/BoBoKnezevic
http://www.myspace.com/boboknezevic
http://www.facebook.com/boboknezevic
http://www.exitmusic.tv/Bobo%20Kne%C5%BEevi%C4%87
http://www.ilike.com/artist/BoBo+Kne%C5%BEevi%C4%87
http://www.menart.hr/index.php?performer_id=905

Booking & Promotion:
menadzerija@gmail.com

VIDEO:
Bobo – Co to maš
http://www.youtube.com/watch?v=OIi22TucBy0

Bobo – Dominik
http://www.youtube.com/watch?v=qwDPmxqI9Aw

Bobo – Maderfaker
http://www.youtube.com/watch?v=RdJ_qU0PXiA

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +4 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Bobo Knežević [Zagreb / HR], 100% based on 4 ratings

You may also like...

2 Responses

  1. Ej Bobo prijatelju. Svaka ti cast! Odlicna svirka i urnebesna zabava. Pozdrav iz Novog Sada.

    Uostalom, kad ce opet svirka u Novom Sadu? Jedva cekamo da dodjes.

    Pozdrav iz Novog Sada.

  1. 28/07/2010

    […] Grupacija Zbogom Brus Li može da se pohvali da ima NOVI VIDEO SPOT za novu singl pesmu: KRMENA Pesma je nastala kao saradnja i duet sa hrvatskim umetnikom, bodybilderom i kantautorom BOBOM KNEŽEVIĆEM: http://pljuga.com/2010/03/29/bobo-knezevic […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *