otvaranje izlozbe DALI U LAFONTENOVOM SVETU

Pozivamo vas na otvaranje izlozbe grafika DALI U LAFONTENOVOM SVETU u ponedeljak, 12. aprila 2010. u 19:00 casova u Poklon zbirci Rajka Mamuzica, Vase Stajica 1, Novi Sad.

Izlozba je postavljena u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom iz Novog Sada i Beograda i Poklon zbirkom Rajka Mamuzica.

Izlozba ce biti postavljena do 30. aprila.

Postavljena je serija od 12 grafika (bakropisa), doradjenih akvarelom, koje ilustruju basne Zana de Lafontena. Grafike su numerisane i potpisane. Među njima su poznate basne kao što su Gavran i Lisica, Konj i Vuk, Lavlji dvor, Bolesni Jelen, Hrast i trska, Životinje obolele od kuge…

Priča o Lafontenovim basnama potiče iz davnina i vraća nas u doba grčkog pisca Ezopa. Lafonten je izmenio prvobitne basne i običnu prozu pretvorio u suptilne pesničke stihove. Kroz njih je opisivao i kritikovao zivot na dvoru Luja XIV. Prve ilustracije Lafontenovih basni potiču iz 1759., kada je kraljev slikar zivotinja Zan-Batist Udri oslikao svih 245 pesama. Mogi umetnici su se nadahnuli Lafontenovim basnama, kako slikari, tako i graficari, vajari, ali i primenjeni umetnici.
U ovoj Dalijevoj seriji ilustracija, slikar je prilagodio svoj simbolički stil moralističkom tonu Lafontenovih basni tako da je njegovo delo u ovim grafikama prozirno, cisto i puno svezine. Delikatni kolorit ilustracija daje njegovom univerzumu snova i fantazija novi zivot.

article-dali-u-lafontenovom-svetu

Pikaso je umeo da pohvali eksplozivnu Dalijevu energiju. U ovim delima je Dali pokazao svoje umeće rada posoar tehnikom kojom je oplemenio grafiku bojama. Potpisao je i obelezio svaku od originalnih tabli obicnom olovkom i time potvrdio njihovu autenticnost.

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA 0 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *