U zemlji cuda, pise Žikica Simić

Poznati teksaski trubadur Džimi Dejl Gilmor je rekao da rok muzika omogućava susret sa osećanjima koja se inače nikad ne bi iskusila. Slušanje novih albuma hrvatskih bendova The Bambi Molesters („As The Dark Wave Swells“) i My Buddy Moose („Wonderful Feeling Of Emptiness“) dovodi do sličnog zaključka. Zahvaljujući ponuđenoj muzici mogu da se posete daleki i nedostižni predeli. Razdaljina između Siska i kalifornijske obale, odnosno Rijeke i arizonske pustinje, prevaljuje se brzinom svetlosti.

U svetskim razmerama The Bambi Molesters su, uz slovenački Laibach, najpoznatiji rok sastav koji je ponikao sa prostora bivše Jugoslavije. Oni sviraju takozvanu surf muziku. Tvrdi rokeri nisu voleli ovaj žanr. Poznata je izjava Džimija Hendriksa na Monterej pop festivalu 1967. godine: „Nikad više nećete čuti surf muziku“. Do filma Kventina Tarantina „Petparačke priče“ ona je bila prokazana i donekle zaboravljena.

Sinematična priroda i privrženost adolescentnom doživljaju sveta – bezbrižnost, zabava, plaža, sunce, pesak, devojke i automobili – su odlike surf muzike. The Bambi Molesters na albumu „As The Dark Wave Swells“ zvuče kao da momci iz sastava Calexico, na instrumentima koje su koristili članovi slavnih surf grupa The Ventures i The Surfaris, izvode najpoznatije teme ove muzike, pod supervizijim Enija Morikonea i Džeka Ničea. Zvuci i slike su spojeni u jednu vrlo evokativnu celinu. Suncem obasjan, vedar i nasmejan film se odmotava u glavama ’slušača’.

Kao i na ranijim albumima sastava The Bambi Molesters – „Sonic Bullets – 13 From The Hip“ na primer – i na ovom gostuju poznata svetska rokerska imena. Kris Ekman je producent ove ploče, a Kris Kakavas svira organu u tri numere, od kojih je jedan obrada legendarne teme „Siboney“. Originalne kompozicije Dalibora Pavičića, naslovna i „The Kiss-Off“ na primer, zadovoljavaju najviše standarde. Bend svira sigurno i precizno. Surf sastava The Bambi Molesters ima ubedljivost koji su imali vesterni Serđa Leona i Serđa Korbučija.

Riječki bend My Buddy Moose se takođe ogleda u jednom ekskluzivnom rok žanru. Reč je o takozvanoj amerikani. Definiše se na razne načine. Najbolje je shvatiti kao razradu rokerskih ideja Nila Janga, Grema Parsonsa i Boba Dilana, usklađenu sa novim senzibilitetom.

Na albumu „Wonderful Feeling Of Emptiness“ ovaj riječki bend zvuči kao mešavina The Jayhawks i ranih Wilco. Učešće „kralja amerikane“ Haua Gelba – svira gitaru u naslovnoj pesmi – je sertifikat koji svedoči o kvaluitetima ploče. Pesme Luke Benčića usklađene su sa pravilima žanra. Nastup pevačice Silvije Gaćine u numeri „Tonight“ je efektan kao onaj koji je imala Marijana Disar u pesmi „The Ballad Of Cable Hogue“ sastava Calexico. Bilo bi lepo čuti My Buddy Moose na beogradskoj sceni. Ovaj album ih apsolutno preporučuje.

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +1 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
U zemlji cuda, pise Žikica Simić , 100% based on 1 rating

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

1 Response

  1. Anonimno says:

    * Bezbračni ugadjaju Bogu * Ispravno jeste da su žena i muž zajedno iz koristoljublja,ako su na prvom mestu zajedno zbog obostrane ljubavi * U braku,muž treba da ugadja ženi,a žena mužu * Mali osećaj krivice u vezi bilo čega,dobro je imati,a sve preko toga jeste od djavola * Muž i žena koji nemaju decu,imaju više dece od onih koji imaju dece,i takvoj ženi muž jeste Gospod * Svaka brzina usporava u trajanju jedne pesme o ljubavi * Tada su misli bistro čiste i najjasnije * Mnoge bajke jesu istinite,i zemlja Nedodjija jeste stvarna * Novaca nemam,ono što imam dajem : u ime Gospoda Isusa Hrista budi zdrav(a) * Biti zajedno iz ljubavi u ljubavi * Delovanje da,pred oltarom Gospodnjim,i u instituciju postavljenom od Boga,ulaze,samo muž i žena sto jesu u obostranoj ljubavi,jer svaki brak koji nije sklopljen ispred oltara Gospodnjeg iz ljubavi,osudjen je na propast,ne osudom Božijom,vec samima sobom * Vrati se svojoj ljubavi * Ako je neko ranjen,onda ste ranjeni vas dvoje,jer niste imali poverenja izmedju sebe,i niste verovali jedno drugom,bili ste mladi * Niste znali i niste verovali da vas je spojila ljubav * Ta osoba o kojoj skoro bez prestanka misliš,još uvek te voli * Nekada je od srca do glave dugačak put * Ti si ljubav * Djavo hoće,izmedju ostalog,da sumnjaš da tako nešto nije moguće,a Gospod i Bog jeste onaj koji te ohrabruje i govori : “ ne sumjaj,nego veruj ” * Bićete ponovo zajedno * Voli vas Gospod,nebo Božije i presto trona Gospodnjeg * Bogu slava *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *