202 JE ŽIV! ŽIVIO 202!

29.4.2010. u 20:03h, nakon 38 godina postojanja, ispratili smo Radio 202 na frekvenciji 93,1 fm. Bilo je suza, bijesa, tuge i zbunjenosti. Budućnost je bila neizvjesna za omladinu sa 202jke, ali je Radio ostao u srcima mnogih koji su svoje najljepše godine dali stvarajući brend koji je izvršio enormni utjecaj na razvoj i postojanost mnogih alternativnih subkultura u Sarajevu, a i šire. I naravno, tu je vjerna publika koju nismo mogli više informisati o stvarima koje drugi nisu htjeli govoriti, dovoditi vas do suza smijehom, duhom i energijom koja je bila karakteristična za utopijsku atmosferu koja je vladala u prizemlju Sivog Doma.

25.10.2010. SE VRAĆAMO!

Od posljednjeg ponedjeljka u mjesecu oktobru, na frekvencijama Federalnog Radija, sa emitovanjem počinje Omladinski Program 202 (O.P. 202). Šestomjesečne pripreme rezultirale su udruživanjem mnogobrojnih bh. omladinskih udruženja sa ekipom 202jke, sa zajedničkim ciljem da Vam predstave kvalitetan radijski program za mlade, koji ćete moći pratiti svaki dan od 23 h do 02h osim ponedjeljkom kada će O.P.202 startati u 21h. Devet specijaliziranih radijskih emisija predstaviće vam Saša Naprta kao organizator O.P.202 i Stefan Komljenović, predvodnik 202 Produkcije, koji vas je uveseljavao prepoznatljivim sadržajima kao što su Vic Sedmice, HoRRorskop, InteNreNsaNtne Vijesti i mnogi drugi audio skečevi. O.P. 202 će ponovo biti dom prepoznatljivih brendova kao što su ItIsON FM, Garaža, Propeler, Srednji Prst, E-Music Magazin, RBMA Radio show i Nova Era, a ujedno i dvaju novih emisija – POZITIVA i PLJUGA Show. Od utorka do nedjelje termin od 23h do 24h rezervisan je za sadržaj koji prigodno nosi naziv 202 in Da Mix, u kojem će se, uz karakterističnu muziku 202jke, izmjenjivati mladi voditelji u kolaž emisijama, informišući vas o svim sadržajima O.P.202 i zanimljivostima iz svijeta kulture, muzike, filma i td.

BUDITE SA NAMA SVAKU NOĆ OD 23h DO 02h i PONEDJELJKOM od 21h!
Vaš Omladinski Program 202

PROGRAMSKA SHEMA

Ponedjeljak – 21:05 h Audio Infunktion presents Itison FM show,
23:05 h Red Bull Music Academy Radio Show,
00:15 h Srednji Prst rap show;
Utorak – 23:05 h 202 in Da Mix,
00:15 h NewBreedofMetal.com presents
Nova Era metal radio show;
Srijeda – 23:05 h 202 in Da Mix,
00:15 h PROPELER radio show;
Četvrtak – 23:05 h 202 in Da Mix,
00:15 h pljuga.com presents PLJUGA radio show;
Petak – 23:05 h 202 in Da Mix,
00:15 h U.G. Pozitiva presents POZITIVA Beat i POZITIVA Late Night Show;
Subota – 23:05 h 202 in Da Mix,
00:15 h GARAŽA radio show;
Nedjelja – 23:05 h 202 in Da Mix,
00:15 h E-Music Magazin;

O EMISIJAMA

PLJUGA radio show

Pljuga radio show svoje korijene bazira na renomiranom portalu Pljuga.com. Ovaj internet portal se bavi promocijom alternativne muzičke scene u BiH i regionu, te bilježi 7 godina rada. Pored prezentacije i promocije novih, mladih bendova iz BiH i regiona, portal se značajno osvrće na Ex-Yu rock i alternativnu scenu.
Pljuga.com portal, u svom nastavku rada, pokreće radio show PLJUGA, u suradnji sa O.P. 202, emisiju sa ciljem približavanja alternativne, prije svega muzičke, kulture mladima u BiH, ali i regionu bivše Jugoslavije.

Tematika emisije:

1. Promocija mladih bendova
2. Kritika
3. Back in History (vraćanje rock i alternativne ex-Yu scene)

Način rada:

1. Pisana recenzija događaja iz domena alternativne kulture
2. Prezentacija novih uradaka iz domena alternativne muzike, kao i muzičkih numera alternativne muzičke scene koja bi nosila label: RECOMMENDED
3. Studijski program sa intervjuima
4. Rad na terenu
5. ex-Yu jukebox
6. Ostalo („Tribute to“ – emisije, praćenje alternativne ne-muzičke scene itd.)

Cilj emisije:

1. Pružiti potporu mladim neafirmisanim bendovima
2. Opće potrebna kritika muzičke scene
3. Približiti alternativnu muzičku scenu mladim ljudima
4. Uz potporu internet portala, koji je budućnost medija, pružiti prostor umjetnicima da se izraze i budu medijski propraćeni
5. Napraviti saradnju sa organizatorima evenata, i samim bendovima sa ciljem bolje saradnje istih

PROPELER radio show
Propeler je talkshow govorno-zabavnog karaktera. Osnovna ideja je upoznavanje sa djelatnostima mladih, talentovanih i uspješnih osoba, te muzičke izvedbe uživo iz studija. Propeler je već poznati brend Radija 202, u sklopu kojeg je ekipa emisije radila koncerte uživo iz Muzičkog Studija BHRT-a. Emisija će se bazirati na gostovanjima, snimljenim i telefonskim intervjuima te predstavljanjem aktivnosti mladih iz sfere muzike, filma, teatra i td., u formi kratkih “vijesti”. Muzički dio emisije biće posvećen afirmaciji demo bendova i slabije zastupljenih muzičkih pravaca.

Nova Era metal show

New Breed of Metal Radio show “Nova era” je emisija koja postoji unazad 7 godina kao prvi noćni muzički show u sklopu Radija 202. U sadašnjoj formi, u sklopu Radija Federacije, uredništvo emisije i voditeljski posao pripada četverici metal entuzijasta – Samiru Foriću, Andreju Merkadiću, Adiju Muhiću i Mahiru Đapi.

Emisija je od svojih početaka posvećena nu metal/crossover zvuku da bi tokom izmjene voditelja i protekom vremena postala baza ne samo za te metal žanrove već i za cjelokupni moderni metal (novu školu) za koju se ustalio svima poznati naziv “new breed”. Tako da je sada ovo “New Breed of Metal Radio show – Nova Era” koja obuhvata sljedeće žanrove metala:

– nu metal, alternativni nu metal, melodični metal
– rap metal i crossover
– metalcore i njegove podžanrove
– post-hardcore
– deathcore i njegove podžanrove
– mathcore
– thrashcore
– moderni melodic death metal
– eksperimentalni i progresivni zvuk koji je teško tagirati drugačije osim “moderni”

Osim emisije, svim ljubiteljima modernog metal zvuka je također dostupna web stranica New Breed of Metal (http://newbreedofmetal.com/), na kojoj mogu naći novosti i sadržaje koje propuste prenijeti u okviru radio emisije. Posebno su ponosni što su uspostavili saradnju sa nekoliko velikih izdavačkih kuća ovog žanra kao što su: Century Media Records, Lifeforce Records, Victory Records, Facedown Records, Epitaph Records i Hellfest Records, pa će slušatelji radio emisije “NBoM radio show – Nova Era” moći čuti dosta ekskluzivnih sadržaja, pjesama i neobjavljenih albuma. To je razlog više da nas svakog utorka slušate i zajedno sa nama uživate u zvucima modernog metala.

Srednji Prst rap show
Srednji Prst se kao ideja prvi put javlja u Prezinoj glavi par godina prije svog zvaničnog nastanka 2006. godine. Nakon temeljitog razmatranja ove ideje, Preza i Tread je sprovode u djelo u obliku webzinea Srednji Prst na Blogger.ba servisu. Nastao je kao alternativa tada standardno zastupljenom pisanju o muzici bez ikakvog kritičkog osvrta na domaću hip-hop scenu. Danas postoji u obliku webzinea na facebook-u, radijske emisije, koja nakon dugogodišnjeg postojanja na Radiju 202 nastavlja svoj rad na Federalnom Radiju u sklopu O.P. 202 i gerilskom TV kanalu zahvaljujući blagodatima kapitalizma i njegovih tehonoloških dostignuća.

Hosted by Tread, Preza & Mega

http://www.myspace.com/srednjiprstpage
http://www.youtube.com/srednjiprsttv
INFO & MP3s:
srednjiprst@gmail.com

Itison FM radio show
vam predtavlja Audio InFunktion – muzičar, DJ, producent i radio voditelj.
Itison!FM postoji već 7 godina kao radio show kojem je Radio 202 domaćin od samog početka.
Audio Infunktion je bio učesnik Red Bull Music akademije u Melbournu 2006. i Berlinale Talent Campusa 2008.
Dijelio je binu s velikanima: LTJ Bukem & MC Conrad, Dom Servini, Ennio Styles, Joe Bataan, Flying Lotus, Andreya Triana, Jazzanova, Florian Keller, Karen P, Adam F, Nicola Conte, Jazzmate, Aloe Blacc, Madrid de los Austrias, DJ Shuriken, Dogu of Ancient Astronauts i mnogim drugima…

Veoma dobru saradnju ostvario je sa domaćim artitstima iz regiona, kao što su: Hain Teny, Dubioza Kolektiv, Zlijay, Dj Ahmaad, Jazzmate, Dj Umbo, Baga Sound i td.

Svojim je setovima obogatio: Sonar Festival (Barcelona), Berlin Film Festival (Berlin), Sarajevo Jazz Festival (Sarajevo), Tudo Beleza Festival (Budva), Oozee fest (Dubrovnik), i mnoge druge. Poznat je po svojoj jedinstvenoj freestyle selekciji sa utjecajima Reggae-a, Dancehall-a, Hip Hop-a, Funk-a, Soul-a, Breakbeat-a, i td .

Danas, pored radio show-a, uspješno vodi i Itison!FM klupske večeri, u kojima je u posljednjih nekoliko godina ugostio imena kao što su:
Florian Keller (Compost, Munich), Vesa Ily Pelkonen (Wahoo!, Helsinki), Dom Servini (WahWah45s, London), Dogu / Ancient Astronauts (ESL Music, Switchstance, Cologne), Hain Teny (Novi Sad), Jazzmate (B92, Beograd), Dj Borka (CodeEP, K4, Ljubljana), Dj Umbo (GoodGroove, Osijek), i td.

POZITIVA Beat & Late Night Show

Voditelj i urednik emisije Pozitiva Beat – Mirsad Spahić – DJ MAS
Termin i trajenje emisije: svaki prvi i treći petak u mjesecu od 00:15 do 02:00

Raspored:
00:15 –00:20 – najava emisije (uvodna špica, pozdravne poruke i kratki opis playliste)
00:20 – 01:00 – Posudite nam uši!
Blok 1 predstavlja listu najnovijih hitova elektronske muzike svih žanrova po izboru dj-a koji ujedno i vodi emisiju. Naglasak treba da bude na najnovijim singlovima koje DJ prezentuje, u miksu sa trenutno aktuelnim stvarima i na taj način postavlja nove trendove za klupsku muziku u BiH. Blok 1 je ujedno i prostor za najave dešavanja u gradovima, sa akcentom na eventima koje organizira O.P. 202.
01:00 – 01:15– Radiš ti šta?
Blok 2, u trajanju od 15 minuta, rezervisan je za domaću produkciju. Na taj način će se forsirati razvoj i promocija domaće elektro scene, povećavati slušanost i vidljivost domaćih muzičkih producenata.
01:15 – 02:00 – Mini Party
Blok 3, u trajanju od 45 minuta, rezervisan je za gostujuće DJ-eve koji će prezentirati svoj autorski rad ili klupski miks. DJ-evi će se moći prijavljivati za učestvovanje putem društvenih mreža i e-maila, a u planu je kombinovanje bloka 2 i bloka 3. Ukoliko za emisiju ne bude najavljenih gostujućih DJ-eva, voditelj emisije nastavlja program.

Voditelji i urednici emisije POZITIVA Late Night Show – Deni Ćatović i Sead Fadilpašić
Termin i trajenje emisije: svaki drugi i četvrti petak u mjesecu od 00:15 do 02:00

Pozitiva late night show (bez Conana O’Briana) je otvoreni program sa ciljem skretanja pažnje i na nepotrebne probleme bosanskohercegovačkog društva u ranim dvadesetim. Uz odveć karizmatične voditelje Denija i Seada, Pozitiva late night show će sa svojim slušateljima razgovarati o problemima koji nisu od egzistencijalnog značaja ali ih ipak tište, te će dovoditi zamiljive goste i puštati odgovarajuće muzičke numere.
Isklišeirano, show počinje u ponoć, a riječ “otvoreni” će dobiti svoj puni značaj – emisija neće biti tematski ograničena. Naravno, političke teme će se izbjegavati, osim u vanrednim situacijama poput seks skandala 

GARAŽA radio show

Urednik: Zlatko Duraković alias Zlijay

“Garaža” je live radio mix show nastao u drugoj polovini 2005. godine kao zajednički projekt dvojca Zlijay & Ymo17. Na frekvenciji Radija 202 ova emisija se emitovala više od četiri godine i bila je svojevrsna alternativa “turbo-folku” u elektronskoj muzici koji se plasira na masovnim partijama, u klubovima i putem medija.
“Garaža” kao projekt je prisutna i u sarajevskim klubovima kroz nastupe ranije pomenutog dvojca uz podršku ljudi koji imaju slične muzičke afinitete, istu strast prema srčanom i “bassheavy breakselectrofunkhiphopdubstepukgarageglitchhop and everything in between” zvuku, ne prezajući da kroz svoju selekciju provuku eksperimentalne prilaze istom, bez obzira bio on “old skool” ili “nu skool”.
Od 2007. godine, odlaskom Ymo-a 17, emisiju nastavlja voditi i uređivati Zlijay koji će i dalje biti vaš host, ali sada na frekvencijama Federalnog Radija u sklopu O.P.202.

E-Music Magazin

E Music Magazine je radioshow od 22.5.2005 godine, sa aktivnim elementom edukacije i prezentacije najnovijih muzičkih dostignuća sa područja elektronske muzike. Novitet koji predstavlja mogućnost afirmacije te dokazivanja mladih nadolazećih inovatora na poljima moderne muzike. Emisija za cilj ima i upoznavanje sa neistraženim dijelovima svijeta clubbinga, DJ-tehnologijom i trendy producentima.

Nakon petogodišnjeg postojanja radio showa te uspostavljanja kontakata sa mnogobrojnim producentima i izdavačkim kućama, uspjeli su uspostaviti aktivnu mrežu komunikacije među vodećim svjetskim DJ-evima, prezentirajući njihova najnovija dostignuća u domenu produkcije, kompilacija ili singlova, te pružanjem ekskluzivnih mixeva na radiovalovima.

Realizovali su i mnogobrojne projekte kroz koje su promovisali elektronsku kulturu- „Testament Elektronske Kulture u BiH“, Novogodišnji program Radija 202, te ugostili dj-eve poput Laurent Garnier, Eelke Klejn, Darin Epsilon, Jean Mari Cone, Haris Čustović, Dj Valida, Pero Fullhouse, Velahavle, Vladimir Acic, Dj Vegim i mnoge druge.

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +1 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
202 JE ŽIV! ŽIVIO 202!, 100% based on 1 rating

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *