Majke [Vinkovci]

Biografija

Majke su u proleće 1984. godine osnovali Goran Bare XE “Bare, Goran (vokal, rođen 1965. godine u Vinkovcima), Nedeljko Ivković Kilmister XE “Ivković, Nedeljko Kilmister” (bass), Goran Dujmić XE “Dujmić, Goran” (gitara) i Željko Mikulić Korozija XE “Mikulić, Željko Korozija” (bubnjevi). 

Serijom nastupa na tragu garažnog rocka, skrenuli su pažnju na sebe i 1987. godine objavili prvu kasetu pod nazivom “Majke”. Potom su učestvovali na kompilaciji “Bombardiranje New Yorka” (Slušaj najglasnije 1989.). Gitaristi su se u grupi često menjali, tako da su osnovu sastava činili Bare, Kilmister i Korozija. Po objavljivanju prve kasete, gitarista Marin Pokrovac XE “Pokrovac, Marin”  je otišao u Englesku i sve do njegovog povratka grupa nije radila. Pokrovac je 1989. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, pa je novi gitarista postao Ivica Duspara XE “Duspara, Ivica. Te godine su nastupali na Novom rocku u Ljubljani, a sledeće na poslednjem Omladinskom festivalu u Subotici i njihova pesma “Nije lako” objavljena je na ploči “Omladina 90”. Tada su objavili album “Razum i bezumlje” koji je kritika odlično prihvatila. Na ploči su zabeležene pesme koje su komponovali od 1984. do 1989. godine.

majke-enciklopedija-article-02

Početkom rata Duspara ih je napustio jer je pristupio Hare Krišnama, a oni su opet prestali sa radom. U pauzama rada grupe Bare je kreirao alter ego ličnost i nazvao se Hali Gali Halid. Izvodio je sopstvene parodije narodnjaka koje je objavio na kaseti “Samo za tebe” (Slušaj najglasnije 1989.) i singlu “Vo-zdra” (Slušaj najglasnije 1991.) na kome su pesme “Samo noćas da zaboravim tugu”, “Hajde da se drogiramo”, “Mirela” i “Ne pitaj me”. Pesme “Hajde da se drogiramo” i “Ne pitaj me” iskorišćene su u filmu “Mi nismo anđeli” Srđana Dragojevića XE “Dragojević, Srđan.

majke-enciklopedija-article-03

Polovinom 1992. godine snimili su povratnički album “Razdor”. U postavi su bili Bare, Korozija, basista Jurica Nižić XE “Nižić, Jurica”  i gitarista Zoran Čalić XE “Čalić, Zoran”  (ex Pokvarena mašta, Matchless Gift). U produkciji Korozije, predstavili su se gorkim pesmama “Krvarim od dosade”, “Mršavi pas”, “Fantastična vatra” i “Budi ponosan” na tragu grunge zvuka i sastava The Black Crowes. Neke od njihovih pesama pojavile su se na kompilaciji sa sastavima Overflow, Hladno pivo i ta ploča je recenzirana u londonskom magazinu “Melody Maker”. O grupi su napisali: “Majke sviraju žestoki hard rock sa funk podlogom, ali su deset godina stariji od sličnih britanskih bendova, što je simptomatično za tamošnje prostore”.

majke-enciklopedija-article-04

U proleće 1994. godine su u postavi koju su činili Bare, Kilmister, Korozija, gitarista Goran Dujmić (ex Nepopravljivi, Satan Panonski) i gostujući klavijaturista Milko Kiš, snimili album “Milost” u kome su napravili komercijalni kompromis. U zvuk su uveli klavijature, pokušavajući da se približe široj publici. Po objavljivanju ploče, Bare je raspustio Majke i u intervjuima se odricao novih pesama. Jedno vreme je pod imenom Majke nastupao sa članovima zagrebačke grupe Kojoti.

majke-enciklopedija-article-05

Majke su obnovljene u leto 1995. godine u postavi: Bare, Kilmister, bubnjar Čaka, gitaristi Zoran Čalić i Kruno Domačinović. Na disku “Vrijeme je da se krene” kao gosti su učestvovali Davor Rodik XE “Rodik, Davor”  (pedal steel gitara) i Gojko Tomljanović XE “Tomljanović, Gojko” (klavir). Ploču su obojile depresivne pesme “Baretov blues”, “Slobodna kao nikada”, “Cigan” i “Nije lako” izazvane porodičnom tragedijom jer je Baretova supruga Mirjana umrla 1995. godine od prekomerne doze heroina.

majke-enciklopedija-article-06

Krajem 1997. godine objavili su koncertnu ploču “Život, uživo” snimljenu na nastupu u zagrebačkom Domu sportova 25. aprila 1997. godine. Sa njima su tada nastupali klavijaturista Gojko Tomljanović i pedal steel gitarista Davor Rodik. Na CD reizdanju ploče “Bombardiranje New Yorka” (Dancing Bear 1998.) kao bonus je dodata njihova pesma “Sve je u redu”. CD “Put do srca sunca” producirao je Denis Mujadžić Denyken XE “Mujadžić, Denis Denyken, na snimanju je gostovala duvačka linija Darko Rundek banda, klavijaturista Berislav Blažević XE “Blažeković, Berislav”  (Parni valjak) i perkusionista Hrvoje Rupčić XE “Rupčić, Hrvoje. Posle te ploče grupu je napustio gitarista Čalić, bubnjara Čaku zamenio je Tomas Balaž XE “Balaž, Tomas”  (ex Anestezija), a priključio im se i Berislav Blažević.

Krajem 1999. godine objavljivanjem CD singla “Budi ponosan” obeležili su petnaesti rođendan. Singl je ponudio novu, sedmominutnu verziju pesme “Budi ponosan”. Na snimanju su gostovali: pevačice Tina Rupčić XE “Rupčić, Tina, Valerija Nikolovska i Hrvoje Rupčić (udaraljke). 

majke-enciklopedija-article-07

U jesen 2000. godine Bare je objavio prestanak rada grupe i pokrenuo samostalnu karijeru. Solo CD “Izgubljen i nađen” (Croatia Records 2001.) sa blues orijentisanim pesmama snimio je sa grupom Plaćenici, producirao ga je Nenad Zubak XE “Zubak, Nenad, a svirali su gitarista Alen Kraljić XE “Kraljić, Alen”  (ex Pips, Chips and Videoclips), basista Nenad Vorih XE “Vorih, Nenad, pedal steel gitarista Davor Rodik, bubnjar Krunoslav Levačić XE “Levačić, Krunoslav”  i multiinstrumentalista Marko Križan XE “Križan, Marko. Na disku “7” (Croatia Records 2003.) nove pesme je obojio soul, blues i country zvukom. Produkciju su uradili Rista Ibrić XE “Ibrić, Rista”  i Dragoljub Smokrović XE “Smokrović, Dragoljub, a kao Plaćenici su svirali Alen Kraljić, Marko Križan, Davor Rodik, Krunoslav Levačić, Rista Ibrić (mandolina, violina) i Mario Rašić XE “Rašić, Mario”  (bas). Za njim je usledio solo CD “Srce” (Croatia Records 2006.) koji je kritika loše ocenila. 

U proleće 2007. godine Majke su obnovile rad u postavi: Bare, Kilmister, Čalić, Domačinović i Alen Tibljaš (bubnjevi). Na duplom disku “Unplugged” je snimak akustičnog nastupa koji su održali 12. aprila 2008. godine u zagrebačkoj “Tvornici”. Kao gost te večeri im se pridružio klavijaturista Berislav Blažević. DVD sa snimkom istog nastupa sadrži spotove i intervju koji je sa Baretom uradio Aleksandar Dragaš.

majke-enciklopedija-article-08

Na disku “Doručak kod Trulog” (Suzy 2002.) sastava Le Cinema, Bare je kao gost pevao u obradi pesme “Zona sumraka” grupe Film. Na disku Gibonnija “Unza Fibre” (Dallas Records 2006.) gostovao je u pesmi “Anđeo u tebi”. Zoran Čalić je kao član slovenačkog sastava Holder snimio CD “Daleč stran je sodni dan” (Nika Records 2001.), a od 2002. godine svira sa grupom Big Foot Mama. Korozija se preselio u Ameriku i živi u Bostonu. Kilmister i Čalić su sa pevačem Alenom Marinom XE “Marin, Alen”  (ex Kojoti) pokrenuli grupu Elektrobuda i snimili CD “Sveti zvuk” (Dancing Bear 2005.). Sastav Zoster iz Mostara je na disku “Ojužilo” (Gramofon 2005.) obradio Baretovu pesmu “Nezainteresiran (mene ne zanima)”.

Diskografija:

Singl

“Budi ponosan” (Jabukaton 1999.)

Albumi

“Majke” (Slušaj najglasnije 1987. kaseta)
“Razum i bezumlje” (Search and Enjoy 1990.)
“Razdor” (T.R.I.P. / Croatia Records 1993.)
“Milost” (T.R.I.P. / Croatia Records 1994.)
“Vrijeme je da se krene” (Jabukaton 1996.)
“Život, uživo” (Jabukaton 1997. koncertni)
“Put do srca sunca” (Jabukaton 1998.)
“Unplugged” (Dancing Bear 2008. dupli koncertni)
“Unplugged” (Dancing Bear 2009. koncertni DVD)

Fotograf: Tomislav Valent

Video: A ti jos places

Sluzbeni web: http://www.myspace.com/rockmajke

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +3 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Majke [Vinkovci], 60% based on 5 ratings

You may also like...

3 Responses

 1. ĆEF says:

  Ubedljivo najbolji hrvatski rock bend !!!

 2. majke nema boljih od njih
  ja tražim original spot od a ti još plačeš to sam svega par puta vidio na tv-u i nikad više pa ako neko ima neka se javi
  hvala

 3. mangup999 says:

  jel ima mozda di za skinit njigovu diskografiju??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *