Brain Forest Rytual [Lukavac, BiH]

Biografija

[foto: Amer Telalovic Chuka & Dragutin Matosevic]

Bend je osnaovan u Lukavcu i djeluje s kracim prekidima od 1993., a u ovoj postavi od 2006.

BFR je kombinacije vise vrsta umjetnosti i neumjetnosti, kao sto su muzika, knjizevnost, strip, video, animacije, design, slikarstvo, instalacije, manipulacija publikom, kitsch itd.

Brain Forest Rytual cine:

Peric Sasa [vokal / gitara / semplovi / programiranje / saz / sargija / zurle / frule / art & design]
Mehmedovic Alen [bas / prateci vokal / saz / sargija / zurle / art & design]
Benjamin Moranjkic [bubanj / udaraljke;]
Rijad Hanic [semplovi / programiranje / midi kontrola]
Edin Mujkic [udaraljke / prateci vokal]

article-brain-forest-rytual-01

BFR je samostalno (samizdat) objavio:

Longitude [album / 2004] [recenzija albuma na sajtu muzika.hr]
Arhiva 97-99 [kompilacija demo i live snimaka / 2007]
Uzivo u shumi [live album / 2009]

Audio: Brain Forest Rytual – Dekompresija

Pojavljuje se i na kompilacijama Tuzlanska Rock Scena (Izdavac: Song Zelex, 2005) i Bombardiranje New Yorka 13. (Izdavac: Slusaj Najglasnije, Zagreb, 2009).

Jedan od najznacajnijih nastupa je 28.12.09. iz studija MKGS koji se prenosio direktno na drzavnom BiH Radiju 1 u sklopu obiljezavanja 2 godine postojanja Omladinskog programa.

YouTube: Immortal Day [2004]

15.01.2010. u Soda Clubu u Lukavcu, BFR je odrzao nastup koji je snimljen s 4 profesionalne kamere i u toku je montaza DVD-a, koja se radi paralelno sa snimanjem novih studijskih snimaka koji idu jos dublje u spajanju
tradicionalnog ethno-a sa modernim zvukom.

Izvjestaj s tog nastupa: napisao Dragutin Matosevic [barikada.com]

Bilo je to u petak, 15.01.2010. godine. Njihov koncert očekivao se sa velikim nestrpljenje s obzirom na činjenicu da taj bend rijetko nastupa uživo. Bila je to, također, dobra prilika za poslušati i vidjeti što je to taj bend ponudio na svom nastupu od 28.12.2009. godine, na koncertu u sklopu Omladinskog programa BH Radija 1, održanom u Sarajevu.

article-brain-forest-rytual-03

Brain Forest Rytual (Saša Perić – voice, guitars, percussions, saz, pipe, flute, zurle, keyboards, samples, programming, artworks, design ; Alen Mehmedović – back voice, bass, pipe, flute, zurle, artworks, design ; Benjamin Moranjkić – drums, percussions ; Rijad Hanić – live sound, samples, programming ; Edin Mujkić – percussions, back voice ; Fikret Osmanović – light and projections technician, additional bass) bio je na visini zadatka.

article-brain-forest-rytual-04

U punoj mjeri opravdali su očekivanja prisutne publike. Bilo je to vidljivo po dobrim reakcijama koje su počele već sa prvom izvedenom pjesmom.
Brain Forest Rytual su kao bend veoma uigrani i zvukom kompletni. Muzika im je poticajna i ima snage animirati publiku. Ova muzika svakako ima svoju publiku i bend treba dati više truda da ona dospije do što više konzumenata kvalitetne muzike. To je u šumi ponude teško, ali se taj trud uvijek isplati.

Predlažem da si nabavite njihov CD “Longitude” i da ih poslušate. Pozivam i sve nezavisne i major izdavače iz našeg regiona da, također, obrate pažnju na materijal benda Brain Forest Rytual. Ovako nešto se ne sreće svaki dan.

article-brain-forest-rytual-06

Pohvale bih uputio i voditeljima “Soda Cluba” Lukavac koji su od svog kluba napravili prijatno mjesto za boravak, obezbijeđujući svojim posjetiteljima vrijedan muzički program. Posjetitelja je, koliko sam vidio, bilo i iz Tuzle, što samo po sebi već dovoljno govori. Moji komplimenti idu i posjetiteljima kluba – pokazali su da znaju prepoznati i nagraditi prave vrijednosti.

article-brain-forest-rytual-05

Set lista: Useless, Not Alone, Immortal Day, Piece Of Advica, Mind Wide Shut, Behind The Window, Monologic, Dekompresija, Brain In Forest, Mouse On Horse, Feel Sorry, Lights, Coldness, Where Have I Been, Kule i gradovi, Amnesiah, I Lied I Believe, Fog, 100 godina.

Linkovi:

http://www.bfr-band.com
http://www.myspace.com/brainforestrytual
http://www.youtube.com/user/BFRHQ

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +13 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Brain Forest Rytual [Lukavac, BiH], 100% based on 13 ratings

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

4 Responses

 1. Muflonizacija says:

  BRF jaci od NATO-a

 2. Mos says:

  Novi album ULAZIZLAZ je nesto najbolje sto sam cuo poslednjih 10 godina!
  Obavezno skinite
  http://www.megaupload.com/?d=T74AHNH0

 3. Moske says:

  Najjaci na Balkanu!

 4. edo says:

  zar je potreban neki komentar za BFR?

  pozzzzzzz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *