Ofsajd [Sarajevo / BiH]

Biografija

Ofsajd je sarajevska grupa formirana 2001. godine. Svoj prvi nastup održali su u Sarajevu 02. juna 2002. godine i za ovaj datum se veže zvanični početak rada grupe „Ofsajd“.

Krajem juna 2002. godine grupa na nagovor prijatelja snima prve probne snimke u prostorijama jedne osnovne škole u Sarajevu. Materijal objavljuju kao DIY izdanje nepunih mjesec dana kasnije, pod jednostavnim nazivom „Ofsajd“. Od šest pjesama koje su se našle na snimku izdvojit će se pjesma „Generaciji“, koja će ubrzo postati zaštitni znak grupe, a par godina kasnije i prvi album će nositi isti naziv.

Grupa je skrenula pažnju već prvim snimkom, međutim ozbiljniji rad grupe tek počinje. U maju 2003. godine samostalno objavljuju demo album sa 20 autorskih pjesama, privremenog naziva „Pst, genije stvara“, koji snimaju u kućnom studiju. Zahvaljujući kvalitetnijem audio zapisu, uslijedili su brojni nastupi širom Bosne i Hercegovine i po susjednoj Hrvatskoj. U oktobru iste godine snimaju prvi živi audio zapis sa koncerta održanog u Sarajevu (CDA), gdje su nastupali sa grupama „Protest“ i „Validna legitimacija“. Do kraja godine sviraju u svim tada aktuelnim sarajevskim rock klubovima, čime su se odmah izdvojili od drugih lokalnih underground bendova.

bend-ofsajd-02

Početkom 2004. godine, potaknuti nekvalitetnim tonskim zapisima, odlučuju se za ponovno snimanje pojedinih pjesama. Kao rezultat toga, pjesma „Tri zvijezde do zore (in memoriam)“ objavljena je na kompilaciji „Demo 202“, koju izdaje sarajevski radio „Radio 202“. Pjesme „Sarajevo“ i „Pogled na zapad“ bivaju objavljene na antimilitarističkoj kompilaciji „New 3iyo’s Disorder“, koju 2005. godine izdaje Kampanja za prigovor savjesti u BiH.

bend-ofsajd-03

U februaru 2006. godine u studiju „Fondacija za kreativni razvoj“ u Sarajevu snimaju svoj prvi studijski album „Generaciji“, čime objedinjuju svoj rad u protekle četiri godine. Album objavljuju samostalno kao DIY izdanje u oktobru 2007., te ga distribuiraju na svojim koncertima i u pojedinim omladinskim organizacijama u Bosni i Hercegovini. Publika ga je proglasila jednim od najboljih albuma mlađe bh punk scene, što potvrđuje i tiraž rasprodan u kratkom vremenu. Sa albuma „Generaciji“ izdvajaju se pjesme „Visoki predstavnik“, „Epilog“, „Pjanska“, „Mi hoćemo pare“, a pjesme „Tri zvijezde do zore (in memoriam)“, „Sarajevo“, „Pogled na zapad“, „Stroj“ i „Generaciji“ još jednom potvrđuju status hitova koje publika rado pjeva na njihovim koncertima. “Ofsajd” ubrzo postaje jedna od najzapaženijih sarajevskih underground grupa, i to prvenstveno zbog svojih sjajnih koncerata.

bend-ofsajd-04

Izbor za prvi video uradak sa albuma „Generaciji“ pada na pjesmu „Tri zvijezde do zore (in memoriam)“ koji radi Vedad Trbonja, frontman grupe „Soba 403“. Drugi spot koji rade je za pjesmu „Epilog“, a cijela ideja je non cut movie, odnosno spot snimljen u jednom kadru. Video im radi iskusna ekipa mladih ljudi okupljena oko ideje „Music Life“, muzička emisija FTV-a.

bend-ofsajd-06

Do sada su odsvirali preko 80 koncerata po cijeloj Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, gdje su nastupali samostalno, na festivalima ili kao podrška drugim bendovima. Učestalo rade na novim pjesmama i snimaju probne snimke za drugi album, radnog naziva „Bure baruta“, koji planiraju objaviti u prvoj polovini 2010. godine.

Ofsajd su:

Gligor Popović [vokal i gitara]
Vanja Čerimagić [gitara]
Haris Saračević [bass]
Dragan Stahor [bubanj]

Diskografija:

2007. „Generaciji“ DIY [LINK ZA BESPLATAN DOWNLOAD]

Kompilacije:

2004. „Demo 202“, Radio 202
2005. „New 3iyo’s Disorder“, Kampanja za prigovor savjesti u BiH
2007. „Svi u borbu za socijalnu pravdu“, Anarhopunk savez
2008. „Live and Loud“, LIVEandLOUD Festival Zadar
2010. „Rock After The Siege“, Music LIFE Radio Show

Spotovi:

 • 2008. Tri zvijezde do zore (In memoriam)
 • 2009. Epilog [LINK]

Web:

http://ofsajd.infohttp://www.myspace.com/ofsajd

Biografija: preuzeta sa sluzbenog sajta grupe Ofsajd
Fotografije: Dejan Miholjčić

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA 0 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!

You may also like...

3 Responses

 1. 29/03/2009

  […] vrijeme saradjuje sa Pljuga.com.  Nakon sto su izdali svoj prvi album – Generaciji – koji mozete skinuti besplatno putem Pljuge, Ofsajd svoje vrijeme ovih dana provodi u sklapanju novog materijala.  Pored Ofsajda, clanovi […]

 2. 18/11/2009

  […] na Pljugi: http://pljuga.com/2009/02/23/ofsajd/ […]

 3. 19/04/2010

  […] This post was mentioned on Twitter by pljuga. pljuga said: http://pljuga.com/2010/04/19/ofsajd/ http://bit.ly/cKK5SD […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *