ORMUS [Sarajevo / BiH]

Biografija

Ormus je osnovan krajem 2003. godine pod radnim imenom Tales. Taj bend nastao je kao ideja dvoje ljudi, Zorana (Zormus) i Svjetlane (Sion) Todorović, a na samom početku pridružuje im se i Zoran Mlađen – Zena. Za muziku i aranžmane bio je zadužen Zormus, za tekstove i vokalne aranžmane Sion, a Zena za vokal. 

Tražeći se žanrovski, krenuli su i u potragu za ekipom koja će to sve realizovati, kao i za opremom i prostorom za rad. Tek početkom 2005. godine okuplja se prva kompletna postava. Sion mijenja ime benda u Ormus i u januaru 2005. realizuju se prve probe.

Krajem februara iste godine počinje sa probama prva stabilna postava: 

    • Svjetlana (Sion) Todorović – tekstovi, vokal
    • Zoran (Zena) Mlađen – vokal
    • Slađan (Nemo) Avlijaš – solo gitara, aranžmani
    • Zoran (Zormus) Todorović – gitara, aranžmani, tekstovi
    • Saša (Sasha) Drašković – bass
    • Arnel (Iced Flame) Lutvić – bubanj

Zbog različitih muzičkih interesovanja bend u samom startu većinu pažnje posvećuje obradama velikih bendova (Metallica, Iced Earth, Arch Enemy, Six Feet Under, Pantera, Sepultura…) što ostavlja malo prostora za autorski rad, ali pomaže boljem usviravanju benda.

ormus-article-02

Prvi javni nastup Ormus-a dešava se u maju 2005. na BH Metal Festu u Visokom gdje ostavljaju utisak benda sa potencijalom za veće domete. Redaju se nastupi, a autorski tandem Zormus–Sion radi na materijalu za prvo demo izdanje. Početkom jeseni 2005. dolazi do prve promjene u bendu. Uporedo sa početkom snimanja demo materijala Sion preuzima mjesto glavnog vokala, a iz benda, zbog razlaza interesovanja, odlazi Zena. Na njegovo mjesto dolazi Alisa Cerić kao prateći vokal, ali se zadržava veoma kratko tako da Sion uzima ulogu frontmena i bend nastavlja kao petorka. 

ormus-article-03

Početkom novembra Ormus u samostalnoj produkciji objavljuje demo snimak sa pet pjesama.

Kritike javnosti na taj demo su podjeljene ali generalno pozitivne i ohrabrujuće za dalji i ozbiljniji rad benda. U nastavku 2005. i prvim djelom 2006. Ormus radi na promociji demoa kroz nastupe i predstavlja nove pjesme koje uzimaju primat u njihovom repertoaru.

U martu 2006. bend ostaje bez originalnog bubnjara i kreće u potragu za novim. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja da nađu dovoljno kvalitetnog bubnjara za vrstu muzike kojoj Ormus teži, u pomoć im pristiže bubnjar Stefan Komljenović (Silent Kingdom, Kursk) . Uz njegovu podršku nastaje još nekoliko novih autorskih pjesama koje napokon profilišu Ormus i daju mu prepoznatljivi zvuk i aranžmane. Početkom jula iz benda odlazi Sasha. 

ormus-article-04

U isto vrijeme počinje se sa snimanjem materijala za prvi LP. Album „God’s Grief“ se radi na sarajevskom radiju 202, a finalni miks je gotov u januaru 2007. I ovaj cd Ormus izdaje u samostalnoj produkciji, a akcenat se stavlja na promociju u inostranstvu putem elektronskih medija i web-zinea(reakcije su vise nego zadovoljavajuće!)kao priprema za ozbiljnije projekte u budućnosti. 

Nova postava se u međuvremenu  usvirava da bi od februara 2007. bend ponovo postao koncertno aktivan. Nove pjesme su u pripremnom radu, a neke od njih su dostupne u demo verziji i na nasem myspace-u.

ormus-article-05

ORMUS čine:

Svjetlana Todorović-Sion [vokali / tekstovi]
Slađan Avlijaš-Nemo [solo gitara / aranžmani]
Zoran Todorović-Zormus [kompozitor / ritam gitara / aranžmani 
Milenko Jokić-Joe [bass]
Srđan Duletić [bubanj]

Diskografija:

Demo [2005]
God’s grief [2006]
Live @ Palma [Tuzla / 2008]
Live @ Akademija [Beograd / 2008]
Demo [2008] 

Audio: Ode after litany

Najpribližnija definicija žanra;  Melodični death/trash sa grawl/scream ženskim vokalom

Video: The name of my vision

Sluzbeni web: http://www.ormusband.com / http://www.myspace.com/ormusband

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +1 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
ORMUS [Sarajevo / BiH], 100% based on 1 rating

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *