Video spot ROADKILL, grupe BLANKFILE

Ako ste bend na srpskoj hardcore sceni onda ste po opredeljenju određeni za uloge Don Kihota, Sizifa, Tantala i drugih utopističkih likova koji biju već unapred izgubljene bitke. Blankfile svoju bitku sa vetrenjačama vodi već godinama, a kad nagrnu vetrovi sumjne i pitanja poente svega urađenog, vera u sebe i ljubav prema subkulturnoj formi, koju zovemo “scena”, bedem ispred ovog utvrđenja još uvek drže “na nogama”. Ako ste bend na srpskoj hardcore sceni, znate da je ovo temeljna ploča kojom sahranjujemo sve naše poraze kako bismo na istoj izgradili po koju novu pobedu – jer, kad podvučemo crtu na kraju dana, nije strašno izgubiti, strašno je predati se.

Kad pogeldamo oko sebe, ni ne čudi koliko je teško odbraniti bilo kakvu ideju otpora (kakva ideja hardcore-a po definiciji mora da bude), među svetom koji bezglavo guta “urbane vrednosti” kao pilule Proziuma, dovodeći suštu egzistenciju čoveka kao slobodnog i samosvesnog na sam prag ulaska u urbane legende. Ipak, treba se boriti, a svaka borba će iznedriti svoje heroje. “Roadkill” je naš heroj, a ono što kroz njega pokušavamo da kažemo štit na kome ili sa kojim ćemo se vratiti iz ove borbe.

PRIČA O “ROADKILL” PESMI I SPOTU

Blankfile posvećuje poseban deo svog rada kritičkom stavu na temu socijalno-ekonomskih prilika u Srbiji i svetu. “Roadkill” je možda i najjači predstavnik ove grupe, jer odlazi korak dalje i do kraja pesimističkim izrazom šalje alarmantni poziv za buđenje, jer u našem svetu sve je manje mesta za optimizam. Tekst pesme kroz ogoljavanje socioloških motiva religije, politike, ratnog šovinizma, egzibicionizma i fanatizma u svakom obliku opisuje apokalipsu čoveka kao individue koja postoji i odlučuje, situacije koja nas putem trenutno “podobnih” trendova čeka u (ne tako dalekoj) budućnosti u kojoj smo svi samo produkt sa unapred određenom svrhom i rokom upotrebe. Iako bi se očekivala priča o političkim moćnicima, globalnim industrijama i interesima “zapadnih sila”, kroz klasičnu priču a la “David protiv Golijata”, u ovoj pesmi je bio cilj da sam protagonista u ogledalu svog postojanja prepozna glavnog saučesnika sopstvene nesreće, jer je na posletku on taj “koji sam sebi kopa grob”.

Za noseći koncept spota odabran je sociološki fenomen “modernog” doba – rijaliti koncept TV emisija, po principu “zaviri komšiji u dvorište”. Kroz spot je pokušano da se ukažemo na trend invazije na privatnost u kom je “reality” stvarnost samo jedna od dimenzija za testiranje svih naših ukusa i izdržljivosti. Naš fokus bio je usmerenje na realnost “rialitija” kao suštu manipulaciju, u kojima se instinkti i nagoni ogoljavaju kako bi pomerile granice šokirajućeg. Kao i likovi koje već imamo prilike da gledamo u sličnim emisijama na televiziji, likovi u spotu (glume ih sami članovi benda) proživljavaju katatonična stanja u kojima nesvesnost nastupa u tenucima provokacije najdubljih ljudskih osećanja, veštački isprovociranih tačno u momentima kada bi to podiglo gledanost emisije. U svojim svesnim momentima bend u spotu svira, ignorišući sva očigledna upozorenja (kontrolne ogrlice, izolovana lokacija, utamničenje…) da na kraju ovog hodnika njih neće dočekati svetlo. Kad napokon skupe hrabrosti da odvoje ono što žele da se dešava od onog što se zaista zbiva, prethodna inertnost ih je već odvela predaleko na putu koji vodi ka izlazu, već samo kraju.

“Publika traži još, šou ne sme da stane” i za tren oka eto i vas u glavnoj ulozi nekog od rijalitija. Pod maskom zadovoljenja egzistencijalnih potreba pod nogama vam uzmiče sama mogućnost da istu i dalje držite u svojim rukama. To više nema veze sa bilo kakvim “pravim vrednostima” i iz tog razloga čitav video je usmeren u pravcu ogoljenog apsurda u kom se gubi svaka individualnost i gde čak ni smrt pred kamerama više ne sme biti pitanje ikakve intime. Brojevi su jedina vrednost “rialitija”…Brojevi su jedina vrednost globalnog društva…Da li je ovo previše mračno za vas? “Dobrodošli u novo mračno doba!” (G.Grafin)

IZA “ROADKILL” SPOT

Posle osmišljavanja ovako “teškog” teksta, logično je bilo da njegova audio-ekranizacija ne može biti običan svirački spot i to je bila glavna ideja u realizaciji ovog, može se slobodno reći, socijalno najangažovajnijeg projekta na kome je Blankfile ikad radio.Pošto su se bendu na samom snimanju zvučnog zapisa pesme, kao gosotjući vokali, pridružili braća Stefan i Nemanja Ćirić, povremeni članovi nekoliko beogradskih hardcore bendova, na video zapisu svoj pečat je dodala još jedna mlada ekipa predvođena režiserom Nikolom Pazarskim. Rad na scenariu, potraga za adekvatnom lokacijom, izrada scenografije i rekvizita, snimanje i sve post produkcijske radnje trajale su ravno 2 meseca. Oslonjeni isključivo na sopstvene snage i džep, dovedeni u situaciju da u nekoliko navrata rade na “veštačkom disanju”, niko iz ekipa nijednog trenutka nije pomišljao da teškim uslovima opravda snimanje tek prosečnog spota. Spot je od dve ispisane stranice inicijalnog scenaria prerastao u priču koja je bila preširoka da bi stala u trajanje pesme, pa ni pridodata uvodna priča, kao ni simbolični epilog sa resetovanjem scenografije nije stigao da ispriča sve što je bilo zapisano. Ipak, u onome što je realizovano spotu itekako ima detalja koji pričaju priču – kontrolna soba i bizarni lik Kontrolora, detalji numeracije članova benda kao uzoraka za ispitivanje, unifikacija odeće, kontrolne ogrlice koje startuju traženi impuls emocije po izdavanju kontrolne naredbe, brojač koji pokazuje rast gledanosti kako članovi proživljavaju sve teža stanja psiho-fizičkih poremećaja, tj. pad geldanosti sa privremenim padom sistema i na kraju kulminacija koja nastaje izdavanjem konačne kontrolne naredbe i scenama u kojima se članovi benda bore do poslednjeg daha uz jaku notu ljudske empatije (pridržavaju jedni druge i hrabre da ne odustanu). Jaka vizuelna poruka na kraju spota bi trebalo da uzbudi, isprovocira i probudi usnule da pogeldaju oko sebe i stvarno sagledaju šta se dešava sa životom koji žive.

Na kraju, treba znati da nije ceo svet još uvek u potpunosti potpoljen u sivo. To dokazuju boje zastava različitih formi otpora protiv opšteg jednoumlja, unifikacije pod velom globalnog i masovne kontrole. Jednom od tih zastava maše i hardcore zajednica u svetu i kod nas, a Blankfile sa ponosom stoji pod njom, spreman da do poslednjeg daha bije unapred izgubljene bitke.

VN:F [1.9.20_1166]
| GLASOVA +1 | Dobar Artikl Ili Ne? Reci Nam, Budi Svoj!
Video spot ROADKILL, grupe BLANKFILE, 100% based on 1 rating

denis vidmar-plavi

Rodjen 27 januara 1983 godine u Zagrebu. Petrova bolnica. Odrastao u Velikoj Kladusi (BiH), Tianjin & Beijing (Kina), Saigon (Vietnam). 1999 dosao u Kanadu. Trenutno zivim u London, Ontario, Kanada - studiram Politicke Nauke. Za vise info, molim da mi se javite.

You may also like...

2 Responses

  1. Petar Blank says:

    Hvala Denis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *